Ferenc pápa látogatása a két izraeli főrabbinál

Ferenc pápa – 2014. május 27., kedd | 11:47

A Jad Vasem emlékműnél tett látogatását követően Ferenc pápa hétfőn a Hechal Shlomo Központhoz érkezett, amely az izraeli főrabbinátus székhelye és a jeruzsálemi főzsinagóga mellett található – adta hírül a Vatikáni Rádió.

A hatvanas években épített struktúra Salamon templomára emlékeztet. A Hechal Shlomo elnevezés is erre utal, jelentése: Salamon háza. Izraelben két főrabbinátus létezik: egy az askenázi és egy a szefárd közösség részére. A központ ad otthont a két izraeli főrabbinak és a vallási legfelsőbb bíróságnak. Jona Metzger askenázi és Slomo Amar szefárd főrabbik 2009-ben találkoztak XVI. Benedek pápával szentföldi zarándoklata során.

Ferenc pápát a központ főigazgatója fogadta érkezésekor és kísérte el a két főrabbival való magántalálkozó termébe. A két főrabbi köszöntőjét követően a Szentatya fordult beszéddel a jelenlevőkhöz, melyben köszönetet mondott a szeretetteljes fogadtatásért, valamint utalt Buenos Aires-i érsekként folytatott szolgálatára, amikor számos zsidó testvér barátságára számíthatott. Ma két rabbi barátja van jelen, mondta, akikkel eredményes találkozókat és párbeszédet szerveztek, valamint spirituális szinten jelentős pillanatokat éltek át együtt. Pápasága első hónapjaiban a zsidó világ számos szervezetét és képviselőjét fogadta, és elődeihez hasonlóan számos kérés érkezik hozzá hasonló találkozók megszervezésére. Ezekhez csatlakoznak azok a kezdeményezések, amelyek országos és helyi szinten kerülnek megtartásra. „Mindezek tanúsítják a kölcsönös vágyat egymás jobb megismerésére, meghallgatására és a hiteles testvéri kapcsolatok építésére – fogalmazott a pápa – A barátságnak ez az útja jelenti a II. Vatikáni Zsinat és különösképpen a Nosta aetate k. nyilatkozat egyik gyümölcsét. Ennek nagy szerepe volt és jövőre emlékezünk meg 50. évfordulójáról.”

A Szentatya annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a zsidók és katolikusok közötti kapcsolat alakulása az utóbbi évtizedekben Isten ajándéka, az általa véghez vitt csodák egyike.

„Isten ajándéka ez, amely azonban nem valósulhatott volna meg számos zsidó és keresztény bátor és nagylelkű személy elkötelezettsége nélkül – hangsúlyozta Ferenc pápa. Kiemelte annak a párbeszédnek a fontosságát, amely az izraeli főrabbinátus és a Szentszék Zsidósággal Való Vallási Kapcsolatok Bizottsága között alakult ki. Olyan dialógus ez, amely Szent II. János Pál pápa látogatásából merített ihletet, 2002-ben vette kezdetét és immár 12 éve működik. Örömmel gondolok arra, utalva a Bar Mitzvah zsidó hagyományra, hogy lassan felnőtt kort ér meg ez a párbeszéd.

„Bízom benne, hogy folytatódik és ragyogó jövő áll előtte. Nem pusztán arról van szó, hogy emberi szinten létrehozzuk a kölcsönös tisztelet kapcsolatait. Keresztényként és zsidóként arra kaptunk meghívást, hogy mélyen elgondolkodjunk a bennünket összekötő kapcsolatok spirituális jelentőségéről. Ez a kötelék az égből származik, túllép akaratunkon és sértetlen marad a történelemben megélt kapcsolatok minden nehézsége ellenére is. Katolikus részről megvan a szándék, hogy teljesen figyelembe vegyük hitünk zsidó gyökereinek értelmét. Segítségetekkel bízom abban, hogy zsidó részről is megmarad és ha lehetséges, növekszik az érdeklődés a kereszténység megismerésére – különösen is a fiatal nemzedékek között – ezen az áldott földön, ahol eredete található.”

Végül a Szentatya megjegyezte: spirituális hagyományunk kölcsönös ismerete és értékelése annak, ami közös, valamint a tisztelete annak, ami elválaszt bennünket, vezethet minket kapcsolataink további jövőbeli fejlődése terén, amelyet Istenre bízunk. Együtt nagyban hozzájárulhatunk a béke ügyéhez. Közösen tanúságot tehetünk egy gyorsan átalakuló világban a teremtett világ isteni tervének örök érvényéről. Együtt határozottan szembeszállhatunk az antiszemitizmus minden formájával és a diszkrimináció más formáival. Az Úr segítsen bennünket, hogy bizalommal és lelkierővel haladhassunk előre útjain. Shalom! – zárta beszédét Ferenc pápa a két izraeli főrabbihoz.

Magyar Kurír