A pápa a međugorjei ifjúsági fesztiválra: Legyetek olyanok, mint Mária, a hiteles tanítvány

Ferenc pápa – 2024. augusztus 5., hétfő | 11:29

Ferenc pápa augusztus 2-án, pénteken üzenetet küldött az augusztus 1–6-ig tartó 35. Međugorjei Ifjúsági Fesztivál résztvevőinek. A Szentatya kifejezte örömét, hogy szólhat a fesztivál minden résztvevőjéhez, akik a következő témáról elmélkednek: „Mária a jobbik részt választotta”.

Ferenc pápa a „hiteles tanítványoknak” szentelte üzenetét. Kifejtette, hogy azzal, amit Mártának, Lázár és Mária húgának mond Jézus, arra emlékeztet bennünket, hogy a hiteles tanítvány alapvető hozzáállása az, hogy meghallgatja az Úr igéjét. Mária felismeri, hogy az Úr belépett a házába, és a szívébe is be akar lépni. Tehát leült a lábaihoz, hogy meghallgassa őt, így a jobbik részt választotta, amit „nem vehetnek el tőle”.

Egy másik hiteles tanítvány a názáreti Mária. Isten belépett az ő házába is, és beszélt vele.

Szívébe fogadta Isten igéjét, részt vett tervében, és teljesen felajánlotta magát, amikor Isten elküldte a Fiát. Jelen volt a keresztnél, amikor Jézus megváltotta a világot, és követte az apostolokat pünkösdkor, amikor az Egyház megszületett. Szűz Mária Isten igéjének befogadásával hűségesen teljesítette küldetését – a jobbik részt választotta: az Úr Jézust.

„Ugyanígy, kedves barátaim, ti is arra kaptatok meghívást, hogy Krisztus hiteles tanítványai legyetek” – írta a pápa a međugorjei ifjúsági fesztivál résztvevőihez szóló üzenetében. A Szentatya arra hívta a fiatalokat, hogy maradjanak a Mester jelenlétében és elmélkedjenek Isten Igéjéről. Továbbá arra kérte őket: hagyják, hogy ez megvilágosítsa elméjüket és szívüket, hogy felfedezzék és együttműködjenek abban a tervben, amelyet az Atya mindegyikük számára készített. „Ezért – folytatta Ferenc pápa – arra buzdítalak benneteket, hogy alakítsatok ki szoros kapcsolatot az evangéliummal, és tartsátok magatoknál, hogy iránytűként szolgáljon kijelölve a követendő utat.”

A pápa hozzátette, hogy

egy hiteles tanítvány, aki bölcs és erős lesz a Lélekben, szükségszerűen közvetíti Isten országát másoknak, mert az ige hirdetése nemcsak a papok és a szerzetesek kötelessége, hanem a tiétek is, kedves fiatalok”.

Arra buzdította a jelen lévő fiatalokat, hogy legyenek bátrak beszélni Krisztusról családjaikban, iskolai és munkahelyi környezetükben, valamint a szabadidejük eltöltése közben is. „Hirdesd őt kiváltképpen életeddel, láthatóvá téve Krisztus jelenlétét létezésedben, mindennapi elkötelezettségedben, és minden konkrét döntésedben légy az evangéliummal összhangban.” Végül Ferenc pápa minden jelen lévő fiatalt Szűz Máriára, az Egyház Anyjára bízott, „hogy közbenjárjon értetek, hogy legyen erőtök és bölcsességetek Istennel és Istenről beszélni”.

Koncz Attila Međugorje című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9–18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

*

A zarándokútikönyv-sorozatunkban megjelent köteteink: Koncz Attila: Lourdes és Kuzmányi István: Fatima.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Fábián Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria