A pápa a spanyol szeminaristáknak: A Jézushoz hasonlóvá válás nem mentes a nehézségektől

Ferenc pápa – 2024. augusztus 10., szombat | 14:25

Ferenc pápa augusztus 3-án délelőtt audiencián fogadta a getafei spanyol nagyszeminárium közösségét a Vatikánban. Felidézte, hogy a papság „ajándék”, és arra kérte a leendő papokat, hogy Vianney Szent János példáját követve viseltessenek „különleges szeretettel azok iránt, akik többet szenvednek”.

„Ha jól megértenénk, mit jelent a pap a földön, meghalnánk; nem a félelemtől, hanem a szeretettől.” Vianney Szent János – ismertebb nevén az „arsi plébános”, akinek liturgikus emléknapja augusztus 4-én van – állt Ferenc pápa spanyol nyelvű beszédének középpontjában, amikor a spanyolországi Getafei Apostolok Szűzanyja Szeminárium közösségét fogadta.

A Szentatya közel ötven leendő pappal találkozott a Kelemen teremben, akiket elkísért Ginés García Beltrán getafei megyéspüspök és segédpüspöke, José María Avendaño. Jelen volt az intézmény rektora és a szeminárium tanárai, akik az intézet alapításának harmincadik évfordulója alkalmából zarándokoltak Szent Péter és Szent Pál sírjához.

Ferenc pápa arra buzdította a leendő papokat: készüljenek fel, hogy „egy napon megkapják a papság ajándékát”, és hallják meg „az Úr szeretetének hívását”. A Szentatya kiemelte a „Jézushoz hasonlóvá válás útját”, amely „nem mentes a nehézségektől”. Ezért fontos, hogy a szeminaristák törődjenek „négy alapvető szemponttal, amelyek a lelki élet, a tanulás, a közösségi élet és az apostoli tevékenység”. „Az Úr és az Egyház azt várja el tőletek, szeminaristáktól, hogy mindenekelőtt tisztességes és nagylelkű emberek legyetek a kapott hivatásnak megfelelve. Legyetek mindig készek a meghallgatásra és a megbocsátásra, eltökéltek, hogy teljes mértékben megéljétek Istennek és testvéreiteknek való teljes odaadásotokat, különleges szeretettel azok iránt, akik többet szenvednek, a szegények és a kirekesztettek iránt.”

Ferenc pápa ezután felidézte, hogy

a getafei szeminárium az úgynevezett Angyalok dombján található, Madridtól délre, amelyet hagyományosan az Ibériai-félsziget földrajzi központjának tekintenek.

És ez nem véletlen: „Kérem az Úr Jézust, hogy legyen mindegyikőtök életének középpontja, alakítsa szíveteket az övé szerint, és tartson benneteket mindig nagyon közel a szívéhez” – mondta a pápa.

Beszéde végén Ferenc pápa reményét fejezte ki, hogy ezekben a napokban a leendő papok római zarándoklata is segíti őket lelki felkészülésükben, hogy örömmel ünnepelhessék a közelgő 2025-ös szentévet.

Az Apostolok Szűzanyja (Nuestra Señora de los Apóstoles) Egyházmegyei Szeminárium 1992-ben jött létre, mindössze egy évvel a getafei egyházmegye létrehozása után. Összesen 39 szeminarista érkezett püspökükkel és oktatóikkal együtt az első székhelyükre: az egyház Madridtól délre található egyik misszionárius rendjének egykori kollégiumába. 1994-ben költözött az intézmény végleges otthonába: a Madrid közeli Getafe településre. Ez a hely egyben Spanyolország földrajzi központja is, és a bazilika mellett található Spanyolország legnagyobb Jézus Szíve-képe.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria