A pápa üzenete a FAO 43. ülésszakára: Az éhínség felszámolása a nemzetek összefogását követeli

Ferenc pápa – 2023. július 5., szerda | 13:26

Ferenc pápa közös és multilaterális fellépésre szólított fel minden nemzetet és szervezetet az éhínség felszámolása érdekében üzenetében, amelyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete 43. ülésszakára küldött, mely Rómában július 1–7. között zajlik.

A pápa július 1-jei, spanyol nyelven írt üzenetében szívélyesen köszöntötte a konferencia valamennyi résztvevőjét. Arra buzdította a FAO főigazgatóját, hogy továbbra is legyen elkötelezett, „olyan időkben, amikor megkerülhetetlen a határozott és hozzáértő fellépés az éhínség felszámolása érdekében a világon”. „A kihívás, amivel szembe kell néznünk, hogy a nemzetek egész családja közösen és együttműködve lépjen fel – jegyezte meg a pápa. – Nincs helye konfliktusnak vagy ellenkezésnek, amikor a jelenlegi óriási kihívások holisztikus és többoldalú megközelítést igényelnek.”

Csak ha a FAO és a többi nemzetközi szervezet elfogadja és megvalósítja „az összes érintett szereplő egyetértő és előrelátó gondolkodásának szinergiáját”, akkor lesznek képesek hatékonyan teljesíteni megbízatásukat. Ehhez a kormányok, a vállalkozások, a tudományos körök, a nemzetközi intézmények, a civil társadalom és az egyének „közös erőfeszítésére” van szükség, és félre kell tenniük a kicsinyes logikát annak érdekében, hogy mindenki részesüljön az előnyökből, és senkit ne hagyjanak lemaradni.

A pápa elítélte, hogy világszerte emberek milliói szenvednek továbbra is az alultápláltságtól, utalva a fegyveres konfliktusokra és az éghajlatváltozásra, valamint az ezekből fakadó természeti katasztrófákra mint fő okokra. „A tömeges kitelepítés, valamint a globális politikai, gazdasági és katonai feszültségek egyéb hatásai aláássák azokat az erőfeszítéseket, amelyek arra irányulnak, hogy az emberek életkörülményeit eredendő méltóságuk alapján javítsák.” „Érdemes időről időre megismételni: a szegénység, az egyenlőtlenségek, az olyan alapvető erőforrásokhoz való hozzáférés hiánya, mint az élelmiszer, az ivóvíz, az egészségügy, az oktatás, a lakhatás, súlyosan sértik az emberi méltóságot!” – nyomatékosította Ferenc pápa.

Az ENSZ „zéró éhezés” elnevezésű célkitűzése, amely 2030-ra szabta meg a határidőt, hogy elérjük az élelmiszer-ellátás biztonságát az egész emberiség számára, a szakértők szerint „nem fog megvalósulni a nemzetközi közösség által meghatározott időkereten belül”. Az azonban, hogy nem sikerül teljesíteni a vállalt feladatot, semmiképpen nem vezethet ahhoz, hogy a kezdeti szándékokat olyan programokká alakítsuk át, amelyek nem veszik figyelembe a helyi közösségek valós igényeit. Ebben az összefüggésben a Szentatya arra szólított fel, hogy mindig a lehető legnagyobb tiszteletet és törődést tanúsítsák a helyi közösségek a kulturális sokszínűség és a hagyományos jellemzők iránt, amelyeket „nem lehet megváltoztatni vagy lerombolni a haladás rövidlátó eszméjének nevében, amely miatt fennáll az a veszély, hogy [a haladás] az „ideológiai gyarmatosítás” szinonimájává válik.

Emiatt a beavatkozásokat és projekteket úgy kell megtervezni és végrehajtani, hogy azok az emberek és közösségeik igényeire reagáljanak, amelyeket nem „felülről kényszerítenek rájuk”, továbbá nem „saját érdekeiket vagy hasznukat keresik”. Ferenc pápa azzal a kéréssel fordult mindenkihez, hogy tegye meg a saját részét. Ezután arról biztosított mindenkit, hogy a Szentszék „továbbra is felajánlja hozzájárulását a közjóhoz” a Katolikus Egyház intézményeinek munkáján és tapasztalatán keresztül, „hogy a világunkban senki se szenvedjen a mindennapi kenyerének hiánya miatt és bolygónk megkapja a szükséges védelmet”. A Szentatya végül azért imádkozott, hogy a Mindenható Isten gazdagon áldja meg a FAO munkáját és erőfeszítéseit, amelyeket „az egész emberi család valódi fejlődése érdekében” tesz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria