Ferenc pápa üzenete a Kolumbusz Lovagokhoz

Ferenc pápa – 2014. augusztus 8., péntek | 10:02

Az Egyház arra kapott meghívást, hogy olyan testvéri közösség legyen, melyben a tagok elfogadják egymást, gondját viselik egymásnak; a kiengesztelődés és az egység kovászaként szolgálnak az egész emberiség számára – emlékeztet a pápa. A Vatikáni Rádió hírét közöljük.

Az elmúlt két napban tartotta Orlandóban 132. kongresszusát a világ legnagyobb katolikus jótékonysági szervezete. A Kolumbusz Lovagok idei tanácskozására a következő mottót választották: „Mindannyian testvérek lesztek: hivatásunk a testvériségre”. Olyan hivatás ez, amelyet a szervezet jól megtestesített a kezdetektől fogva, a XIX. század végétől – fogalmaz a Szentatya.

Üzenetében kiemeli a lovagok elkötelezettségét a legszegényebbekért és a családokért. Hűségük a hit, a testvériség és a szolgálat eszméi iránt nemcsak biztosította a rend életerejét, hanem hozzájárult az Egyház missziójához minden szinten, különösen is az Apostoli Szék egyetemes szolgálatához.

Ferenc pápa kifejezi: nagyra értékeli, hogy a lovagok aktívan szembeszállnak azokkal a kísérletekkel, amelyek a vallást a magánszférára akarják korlátozni, és megvédik az Egyház közéleti szerepét; továbbá buzdítják a híveket missziójukban: hassák át a társadalmat, hogy Krisztus igazságát tükrözze.

Az Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításban a pápa hangsúlyozta, hogy „a föld a mi közös otthonunk, és mindannyian testvérek vagyunk. Ebből következően senki sem várhatja el tőlünk, hogy a vallást a személy legbenső szférájába száműzzük, anélkül hogy bármilyen hatással legyen a társadalmi életre, vagy hogy aggodalmát fejezze ki a civil társadalom intézményeinek egészsége iránt, vagy véleményt formáljon az állampolgárokat érintő eseményekről.”

A kongresszusra küldött levelében a Szentatya elismeréssel szól a támogatásról, amelyet a Kolumbusz Lovagok nyújtanak a család témájában rendezendő októberi rendkívüli szinódus, valamint a Philadelphiában 2015-re tervezett családi világtalálkozó kapcsán. A család a testvériségre nevelés első iskolája, amely a társadalmat a kölcsönös tisztelet, az igazságosság, az irgalom és az igazság szilárd alapjain egyesíti és építi – írja a Szentatya.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria