A pápalátogatás hírével indult új missziós útjára a cigányok áldott keresztje

Hazai – 2023. április 21., péntek | 19:01

Április 19-én, szerdán a 12 órakor kezdődő érseki szentmisére érkezett meg a Veszprémi Főegyházmegye hivatalába a csatkai cigány kereszttel Kövesi Csaba, az Áldott Kereszt Egyesület elnöke és kísérete. A csatkai cigány kereszt megáldása a szentmisében most azt is szolgálja, hogy minél több közösséghez jusson el a Szentatya látogatásának híre és meghívó ereje – mondta Udvardy György főpásztor.

A kereszt korábban már többször körbejárta az országot, egy-egy nagy eseményt is meghirdetve.

Reméljük, hogy most ez az áldás, illetve ez a zarándokút elősegíti, hogy minél többen vegyünk részt a Szentatya budapesti látogatásának eseményein – hangsúlyozta Udvardy György veszprémi érsek.

A csatkai kereszt azért indult ismét útjára, hogy mindenkit megszólítson és meghívjon – mondta az esemény kapcsán Kövesi Csaba, az Áldott Kereszt Egyesület elnöke. – A kereszt tudatja mindenkivel, hívőkkel, testvérekkel, hogy egy Istenünk van, és az Ő fia, Jézus Krisztus a bűneinkért meghalt, és feltámadt. A csatkai kereszt azt is hirdeti, hogy voltunk, vagyunk és leszünk Katolikus Egyházunkban.

Az érseki áldás után a kereszt Veszprémből indulva megkezdte missziós útját.

Szombathelyen Székely János megyéspüspök fogadja az egyesületet közös imádságra. Az áldott kereszt jövő csütörtökön Székesfehérvárra érkezik, majd Kalocsára, Esztergomba, Szentendrére és Debrecenbe viszik tovább.

Ha az idő engedi, további helyszínekre is eljut majd a csatkai cigány kereszt.

*

A csatkai Mária-kegyhely Komárom-Esztergom megyében, a Veszprémi Főegyházmegye területén lévő búcsújáró hely. Évszázadokon keresztül tömegek zarándokoltak az Irgalmasság Anyjához, míg 1962-ben a veszprémi püspökség hivatalosan is elismerte zarándokhelyként, és engedélyezte a búcsújárásokat. Az Irgalmasság Anyja-kegyhely főbúcsúja szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén van. Ilyenkor sokan zarándokolnak a csatkai kegykápolnához, ahol a magyaron kívül német és cigány nyelvű szentmisét is tartanak a hazai cigányság országos jelentőségű kegyhelyévé vált Sarlós Boldogasszony-kápolnában.

A zalalövői cigány Áldott Kereszt Egyesület létrehozásának és tevékenységének legfontosabb célja a cigányság kulturális hagyományainak ápolása, népszerűsítése, illetve vallási kötődéseinek erősítése. Hittel vallják ugyanis, hogy Magyarország és benne a roma kisebbség legfőbb megtartó ereje a kereszténység. E célokat együttesen szolgálja az a program, amely az Áldott Kereszt Egyesület szervezésében jelenleg is zajlik.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria