A pásztor sem hagyja el a nyájat – Négy aranymisés lelkipásztort ünnepeltek Madéfalván

Külhoni – 2023. május 4., csütörtök | 16:57

Jó Pásztor vasárnapján, április 30-án a Szent Anna tiszteletére 2017-ben felszentelt madéfalvi Siculicidium-kápolnában aranymisére gyűltek össze a hívek. Azt ünnepelték, hogy Isten négy választottja – Bakos Balázs, Bartalus Zoltán, Horváth János és Sebastian Augustin – ötven, szolgálattal töltött évet tudhat maga mögött. Az eseményről Bíró Jolán-Ilona írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

Befogadták a legfőbb Pásztor hívását, a lelkekben, épületekben is lakást készítettek, ahová érdemes az Úrnak betérnie, hogy ott kegyelmeit bőven oszthassa, legyen az Erdélyben, az anyaországban, a világ más tájain, ahová a most jubilálók meghívása és rendeltetése szólt. Törekedtek, dolgoztak, bizonyára megszívlelték főpásztoruk, tanítójuk, Márton Áron szavait:

„A lelkipásztor nem üdvözülhet egyedül”, hanem arra hivatott, „hogy megmentse életét” és „mások lelkét” is, de ezért „magát egészen Isten rendelkezésére kell bocsátania az Egyház és a lelkek szolgálatában”.

Az 1973. április 29-én felszenteltek, a most ünnepelt aranymisések: a bolgár származású Sebastian Augustin a temesvári egyházmegyéből, aki jelenleg Ausztriában, a máriazelli Nagyboldogasszony-kegytemplomban szolgál; a szatmári születésű Horváth János, aki németországi szolgálata után nyugállományban jelenleg Magyarországon végez papi szolgálatot; Bakos Balázs nyugalmazott plébánosként a 2014-ben felszentelt alsóborszéki, a Lourdes-i Szűzanya oltalmába ajánlott kápolna környezetében szolgál; valamint a házigazda, Bartalus Zoltán Jakab, a madéfalvi közösség lelkipásztora, a Siculicidium-kápolna megálmodója.

Isten őket a papságra való meghívásuk által a lelkek javára és üdvüknek munkálására szentelte.

Az ünnepi szentmise főcelebránsa Sebastian Augustin volt.

Szentbeszédben Musits Antal érdemes esperes, a budapest-lágymányosi Szent Adalbert-templom plébánosa az elhangzott evangéliumi szakasz (Jn 10,1–10) kapcsán az ajtó hasonlatával élt:

Az ajtó maga Jézus Krisztus. A jubiláló paptestvéreknek, miként minden papnak az örök élet ajtajához Jézus adja a kulcsot, melyet elsőként Péter apostol kapott meg.

A papok felelősséget vállalnak a rájuk bízott népért, mint a pásztorok juhaikért;

tanításukkal kinyitják az örök élet ajtaját a rájuk bízottaknak

– mondta homíliájában a szónok, aki arra buzdította a híveket, imádkozzanak egymásért, másokért, papjaikért.

Az ünnepi liturgia zenei szolgálatát a helybéli kórus végezte, Ványolós András kántor-karnagy vezetésével.

A szentmise befejező részében a helyi hívek köszönetet mondtak pásztorukért, és hálát adtak Istennek Bartalus Zoltán Jakab körükben töltött eddigi 19 szolgálati évéért.

A szentmise az aranymisések ünnepi áldásával zárult.

Forrás: romkat.ro

Fotó: Bíró Ernő

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria