A Pécsi Egyházmegye szeretettel várja a híveket a bátai zarándoklatra

Hazai – 2024. szeptember 4., szerda | 9:01

„Ti vagytok a föld sója. Ti vagytok a világ világossága” (vö. Mt 5,13.14) mottóval rendezik meg a Pécsi Egyházmegye 11. gyalogos és kerékpáros zarándoklatát szeptember 14-én a bátai Szent Vér-kegyhelyre, melyet Felföldi László megyéspüspök szándéka szerint a krisztusi tanítványság öntudatáért ajánlanak fel. A kegyhelyen Michael W. Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa celebrál szentmisét.

A bazilikában 12.15-kor szentségimádás kezdődik, ezzel egy időben lehetőség lesz szentgyónás végzésére. 14 órakor az Ars Sacra Fesztivál keretében A Szent Vér hagyománya a népművészetben – A bátai hímes tojás című kiállítás megnyitóját tartják.

Az ünnepi szentmise 15 órakor kezdődik a kegyhely szabadtéri oltáránál.

A gyalogos zarándokok két indulási helyszín közül választhatnak. Mohácsról, a Fogadalmi templomtól reggel 7 órakor indulnak a mintegy 22 kilométerre található kegyhelyre. A másik indulási helyszín a bátaszéki Nagyboldogasszony-templom, ahonnan már lényegesen rövidebb távolságot, körülbelül 11 kilométert tesznek meg a 9.15-kor útra kelő zarándokok.

A kerékpáros és a motoros zarándokok 11 órakor indulnak Mohácsról, a Fogadalmi templomtól.

A bátai zarándoklatra nem kell külön regisztrálni, plébániai csoportokat és egyéni zarándokokat is nagy szeretettel várnak a szervezők. A plébániai csoportok utazásáról a plébánosok adnak tájékoztatást.

A szentmise időpontjában a Szent Vér-kegyhely sem személyautóval, sem autóbusszal, sem pedig motorkerékpárral nem közelíthető meg. Behajtani kizárólag engedéllyel vagy papi igazolvánnyal lehetséges. Amennyiben beteg vagy idős ember érkezik, a Hunyadi út–Fő utca kereszteződésénél található információs ponttól szállítják fel a kegytemplomhoz. Az erre vonatkozó kérést az információs pontnál kell jelezni, hogy a szervezők megfelelő módon tudjanak segíteni.

Személyautók számára parkolási lehetőség Bátán az Árvíz utcában, a Sík utcában, illetve a Rákóczi utcában lesz. Kerékpárok és motorkerékpárok számára a Hunyadi út–Fő utca kereszteződésénél, a tájház udvarán őrzött parkolót biztosítanak. A parkolást a helyszínen polgárőrök irányítják.

A szervezők kérik, hogy az időjárásnak megfelelő öltözetről, napfény elleni védelemről, kalapról, vízhatlan ruházatról, továbbá kellő mennyiségű folyadékról, valamint igény szerinti hideg élelemről a résztvevők gondoskodjanak. A zarándoklat ideje alatt a szervezők folyamatos orvosi ügyeletet biztosítanak.

A szervezők a gyalogos zarándoklaton résztvevők figyelmébe ajánlanak több dokumentumot, amelyek ITT letölthetők.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria