A pécsiek békés egymás mellett éléséért hív ökumenikus imaórára Felföldi László püspök

Hazai – 2023. augusztus 28., hétfő | 9:00

Pécs Város Napja alkalmából Felföldi László pécsi megyéspüspök ökumenikus imaórára hívja a pécsieket – felekezeti hovatartozástól és világnézeti meggyőződéstől függetlenül – szeptember 1-jén a Lyceum-templomba.

Az Urunk Színeváltozása, ismertebb nevén a Lyceum-templom lesz a helyszíne a szeptember 1-jén reggel 8 órakor kezdődő imaórának, amelyet Felföldi László megyéspüspök kezdeményezett Pécs városáért és az ott lakók békés egymás mellett éléséért. Az ökumenikus imaórán a főpásztorral együtt imádkozik Kisóvári-Németh Norbert református lelkész, Ócsai Zoltán evangélikus lelkész és Zajácz Gábor görögkatolikus parókus.

Szeptember 1-je 1994 óta Pécs Város Napja. 1367-ben ugyanis ezen a napon írta alá V. Orbán pápa a középkori pécsi egyetem alapítását engedélyező pápai oklevelet. Az első magyar egyetem felállítását Nagy Lajos király kezdeményezte.

A napjainkban Pécsett működő tudományegyetem nem azonos azonban a középkorban alapított egyetemmel. A Pécsi Tudományegyetem az 1912-ben alapított pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem jogutódja, amely az első világháborút, valamint a trianoni békeszerződést követően néhány évig Budapesten működött, majd az 1921. évi XXV. törvénycikk ideiglenesen Pécsre helyezte át. Zichy Gyula pécsi püspök és Nendtvich Andor polgármester példamutató összefogása, anyagi támogatása és ingatlanfelajánlása tette lehetővé, hogy a város hároméves szerb megszállását követően alkalmassá vált az egyetemi oktatás megkezdésére.

Forrás és illusztráció: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria