Barron püspök bérmálta a Pio atyát alakító Shia LaBeouft szilveszter napján

Kultúra – 2024. január 4., csütörtök | 19:28

Robert E. Barron püspök szolgáltatta ki a bérmálás szentségét a népszerű színész számára december 31-én a kaliforniai Santa Inés Misszió kápolnájában.

Barron püspök, a minnesotai Winona-Rochesteri Egyházmegye főpásztora a Word on Fire missziós médiaszolgálat alapítója, melynek csatornája számára interjút is készített Shia LaBeouffal. A 37 éves amerikai színész játszotta Abel Ferrara 2022-es filmjében Pio atyát. A színésznek a hírnevet a Transformers filmek főszerepe hozta meg. Bérmálkozásáról a kapucinus rendtartomány posztolt a közösségi médiában képeket, illetve Joseph Seraphin Dederick tartományfőnök osztotta meg az OSV News katolikus portállal az örömteli esemény részleteit.

„Boldogok vagyunk, hogy elmondhatjuk: drága barátunk, Shia LaBeouf a bérmálkozás szentsége révén teljessé tette az Egyházhoz tartozását ezen a hétvégén!” – közölték a kapucinosok posztjukban,

hozzátéve: „Végtelenül boldoggá tesz minket, hogy immár egy nyájhoz tartozunk, és hogy tanúi lehetünk annak, milyen mély elkötelezettséggel jár a hit útján.”

LaBeouf a Padre Pio című film főszerepére készülve került mély személyes és munkakapcsolatba a kapucinus szerzetesekkel.

2023 májusában úgy nyilatkozott az OSV Newsnak: amikor Abel Ferrara megkereste Pio atya szerepével, éppen olyan állapotban volt, hogy teljesen fel akart hagyni a filmezéssel. A Disney Channelen már gyerekként karriert befutó LaBeouf teljesen elveszettnek érezte magát akkoriban; „démonjai” túlzott bulizásba, munkahelyi konfliktusokba és a törvénnyel való összeütközésbe hajszolták. „Csak bolyongtam, a lakókocsimban éltem – osztotta meg a színész –, már egyáltalán nem érdekelt a színjátszás.” Amikor már próbált szembenézni a személyes problémáival, akkor bízta rá Abel Ferrara Pio atya szerepét, azét a szentét, akihez a bronxi születésű, amúgy provokatív és alvilági témákat feldolgozó rendező maga is ellenállhatatlanul vonzódott.

A szerepre készülve LaBeouf többek között a kapucinus Alexander Rodriguez hivatásgondozó testvérrel beszélgetett, aki a Santa Inés Misszióban él, a kaliforniai Solvangben – a régi ferences missziót a 19. század elején alapították, az első 21 misszió egyike; a kapucinusok 1924-ben érkeztek ide. Hamarosan kiderült, hogy LaBeouf valójában többet szeretne tudni a hitről, nem csupán a kongregáció kedves szentje érdekli;

fejest ugrott a hitbe”

– fejezte ki a májusi interjúban Alexander testvér. – Felnőttkatekézisre járt a kapucinus testvérekhez, megtanulta, hogyan kell rózsafüzért imádkozni, ami, saját bevallása szerint, érezhető megnyugvást hozott az életébe, amit addig hiába keresett a drogok, az alkohol és a bulizás útján.

Tovább mélyült az istenkeresése, amikor Olaszországba utaztak forgatni, ahova Alexander testvér is a stábbal tartott – a szerzetes maga is szereplővé vált a filmben: Pio atya rendtársát és lelkivezetőjét játssza.

Beleszerettem Krisztusba”

– mondta LaBeouf májusban az OSV Newsnak.

A színész, aki „hihetetlen tehetségéről és szakmai odaadásáról ismert a szórakoztatóiparban, egy olyan mély lelki úton indult el, amely a Katolikus Egyház tanításának teljes elfogadásához vezette őt – írták a kapucinusok Facebook- és Instagram-oldalukon január 2-án. – A döntése, hogy egészen az Egyház tagjává váljon, arról tanúskodik, hogy őszintén növekedni szeretne az Istennel való kapcsolatában, és az evangéliumi értékek szerint kíván élni.”

A szerzetesek kifejezték: „Mint kapucinus ferencesek, hiszünk a hit átformáló erejében; óriási hatást tud gyakorolni az ember életére.

Alázatosan és hálásan kísérjük Shiat, amint megteszi ezt a fontos lépést a lelki útján.

Benneteket is arra hívunk, ünnepeljétek velünk ezt a nagy eseményt, és hordozzátok Shiat imáitokban, amint továbbhalad a hit elmélyítésében, és Isten akarata és vezetése szerint kíván élni. Példája jelentsen inspirációt másoknak is, hogy felfedezzék saját lelki útjukat, és vigasztalást találjanak az Egyház szeretetteljes ölelésében.”

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: America Magazine/OSV News

Fotó: CapuchinsWest

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria