A budakeszi Prohászka csapata nyerte a Katolikus Pedagógiai Intézet műveltségi vetélkedőjét

Hazai – 2024. június 21., péntek | 19:39

A budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Katolikus Pedagógiai Intézet kreatív műveltségi vetélkedőjét, melyet immár nyolcadik alkalommal hirdettek meg.

A Katolikus Pedagógiai Intézet a 2023/24-es tanévben immár nyolcadik alkalommal hirdette meg kreatív műveltségi vetélkedőjét a katolikus iskolák diákjainak, amelynek fókuszában – csatlakozva a többi bicentenáriumi ünnephez – Madách Imre és műve, Az ember tragédiája állt.

Idén 32 háromfős diákcsapat indult a versenyen. Az első fordulókban változatos írásbeli feladatokkal találkoztak a tanulók, többek között a Vasárnapi Újság 1883. szeptember 30-án megjelenő fiktív mellékletét kellett megalkotniuk. Külön megtervezték a diákok a címoldalt; színbírálattal egybekötött riportot írtak Mikszáth Kálmánként Az ember tragédiájának ősbemutatójáról; képzelt interjút készítettek Madách Imrével, aki a 21. századba utazik, és megnézi a Jankovics Marcell feldolgozását a műről. A feladat része volt egy karikaturisztikus képregény megalkotása is a Borsszem Jankó stílusában. Készült vers Madách stílusában Az ember tragédiája Éváiról Egy nő arcai címmel, valamint kulturális ajánló és rejtvény zárták az újságmellékletet. A két írásbeli fordulót követően nyolc csapat jutott a verseny döntőjébe.

A május 24-i szóbeli vetélkedőn a résztvevőknek olyan kreatív feladatokban kellett helyt állniuk, mint Kahoot!-os villámkérdések megválaszolása, híradás készítése a Mennyei blogra az első emberpár Paradicsomból való kiűzetéséről, előre elkészített PowerPoint-bemutató segítségével az alsósztregovai Madách-kiállítás bemutatása. A verseny zárófeladataként érvelő típusú felszólalást tartottak a csapatok Egyenlőség vagy egyformaság a falanszter színben? címmel fiktív, különböző korú és társadalmi helyzetű emberek előtt.

A szoros versenyben a képzeletbeli dobogóra a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma, valamint a veszprémi Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium csapatai állhattak, akiknek nyereménye egy általuk kigondolt közös programon való részvétel, de a többi résztvevő diák is értékes könyvutalványokkal gazdagodott.

A verseny a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő által finanszírozott Nemzeti Tehetség Program keretében valósult meg.

Forrás és fotó: Katolikus Pedagógiai Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria