A romániai és magyarországi szerb ortodoxok főpásztora látogatott a temesvári püspökségre

Külhoni – 2024. július 1., hétfő | 13:10

Lukijan Pantelić budai szerb ortodox metropolita érsek, a temesvári szerb ortodox egyházmegye adminisztrátora Pál József Csaba temesvári megyéspüspökkel találkozott június 26-án délután a temesvári római katolikus püspökség székhelyén.

A romániai és magyarországi szerb ortodoxok főpásztorával együtt érkezett Marinko Markov protoierej, az érsek helynöke, a Temesvári Szerb Ortodox Egyházmegye vikáriusa és Miodrag Jovanović temesvári protodiakónus. A találkozón részt vett továbbá Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök, Nikola Lauš püspöki irodaigazgató és Filip Dorin Gyula temesvári és dettai esperes.

(A protoierej a keleti ortodox egyházban használt cím; a szó jelentése „elsőpap” vagy „főpap”. A papok rangsorában a legmagasabb tisztség, és gyakran a liturgia vezetője – a szerk.)

A találkozóra baráti légkörben került sor, amelyet közelség és testvériség jellemez, hiszen a két püspökség székesegyháza közel három évszázada hirdeti együtt a keresztény hitet a temesvári Dóm téren.

Lukijan metropolita meghívta a katolikus főpásztort püspöksége létrejöttének negyvenedik évfordulójára, amelyet idén szeptember végén a temesvári szerb ortodox székesegyházban ünnepelnek meg. Meghívót kapott Martin Roos nyugalmazott  temesvári megyéspüspök és Nikola Lauš püspöki irodaigazgató is. Nemrég Martin Roos püspök is meghívta Lukijan érseket püspökké szentelésének 25. jubileumára, amelyet augusztus végén a temesvári Szent György-székesegyházban fognak megünnepelni.

Pál József Csaba megyéspüspök és a jelen lévő papok gratuláltak Lukijan érseknek a budai érseki és metropolitai rangra emeléséhez, amelyről a Szerb Ortodox Egyház Szent Szinódusa nemrég döntött Belgrádban, elismerve Lukijan püspök hűségét, buzgóságát és erőfeszítéseit az Úr útján végzett négy évtizedes munkássága során.

A megbeszélés keretében szó esett a katolikus egyházmegye három új papjának felszenteléséről a Szent György-székesegyházban, a hivatások kérdéséről a két egyházmegyében, továbbá arról, hogy jövőre ugyanazon a napon ünnepli a két felekezet a húsvétot, abban az évben, amikor mindannyian a Niceai Zsinat 1700. évfordulóját is megünneplik. A résztvevők kiemelték a testvéri együttműködést is a régi csanádi püspökség két utód egyházmegyéje, a szeged-csanádi és temesvári egyházmegye között.

A látogatás végén a metropolita érsek néhány gondolatot jegyzett a temesvári római katolikus püspökség aranykönyvébe.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria