A sajtgyártásba tanulhatnak bele iraki menekültek a jordániai egyház jóvoltából

Kitekintő – 2025. január 14., kedd | 15:14

A Vatican News munkatársa egy különleges jordániai kezdeményezést mutat be: iraki menekültek és helyi asszonyok készítenek olasz sajtokat egy híres, egyházi fenntartású ammáni étterem számára.

Az elmúlt száz évben Jordánia (mai hivatalos nevén: Jordán Hásimita Királyság) nagyszámú menekültet fogadott be a szomszédos országokból, köztük a válságok sújtotta Irakból. Az irakiak egy része hazatért, de vannak, akik már gyökeret eresztettek itt.

Az Irakból menekült nők betanítása a Habibi elnevezésű szervezetnek köszönhető, amelyet egy olasz pap alapított: Mario Cornioli 2009-ben érkezett a Szentföldre, a Jeruzsálemi Latin Patriarkátusban, illetve 2015 óta Jordániában szolgál, a menekültek pasztorációjában vesz részt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának 2024-es adatai szerint Jordániában több mint 700 ezer regisztrált menekült és menedékkérő él, köztük több mint 50 ezren Irakból érkeztek, az 1990-es évektől kezdve több hullámban. Hosszú távon élhető körülményekre lenne szükségük, hozzáférésre az egészségügyhöz, oktatáshoz, emellett munkalehetőségekre is – azonban legálisan máig nem vállalhatnak munkát (ezt a helyzetet mutatta be a jordániai Caritas jelentése).

A Habibi Egyesület emellett a Jordánia déli részén fekvő Adir településen is üzemeltet sajtkészítéssel foglalkozó vállalkozást, ezzel biztosítva megélhetést anyagi gondokkal küszködő helyi asszonyoknak.

Ammántól mintegy kétórányi autóútra található Adir, ahol hat nő – 30-tól 60 éves korig – dolgozik egy szupervizor irányításával: ricotta és pecorino típusú olasz sajtokat készítenek. (Ricotta: tejsavóból készült, küllemében túróra hasonlító sajt. Pecorino: juhtejből készült olasz kemény sajt; a pecora ’juh’ szóból.) A szupervizor, Iklas Bqa’een jelenleg 8 hónapos kisbabájával van elfoglalva, de a későbbiekben szeretne egy olyan éttermet nyitni, amely a helyben termelt alapanyagokat használja fel.

Shafik Shahin, a Habibi Egyesület munkatársa mutatta meg az üzemet a Vatican Newsnak, betekintést engedve a ricotta- és pecorinokészítés folyamatába. Elmondta, a helyszín azért ideális a sajtkészítéshez, mert a juhtej könnyen elérhető a régióban. Mint kiderült, a ricottával ellentétben a pecorinónak 2-3 hónap érlelésre van szüksége – ezt tekintették meg a létesítmény sajtérlelésre használt barlangjában.

A kis üzem konyhájában a Szűzanya képe őrködik a falon, és minden egész órában idehallatszik egy közeli templom harangja, amely egy Mária-himnuszt játszik.

A jordániai projektek értelmes munkalehetőségeket kínálnak a rászoruló és a menekült nőknek; a bérezés nem túl magas, azonban némi megbízható jövedelmet biztosít.

A menekültek egy része Jordániában szeretne maradni, mások továbbmennének más országokba, például Ausztráliába vagy Kanadába. Utóbbi döntésre bátorítja őket mások példája: többeknek sikerült az itt megszerzett szakmai képzéssel és gyakorlattal elhelyezkedniük más országokban.

Szintén a Habibi Egyesület szervezésében lehetősége nyílik az iraki menekült nőknek más szakmába is beletanulni: varrni tanulnak egy olasz dizájner segítségével. Ruhákat, asztalterítőket, táskákat készítenek; mint egy róluk szóló írás fogalmazott: segítenek az iraki menekülteknek újra összekötni életük szálait. Az ammáni üzlet neve: Rafedìn, azt jelenti: „a két folyó”, a Tigris és az Eufrátesz folyókra utalva – a projekt indulásakor az első fiatal menekült lányok választották, még 2014-ben. Termékeiket az Instagram-oldalukon lehet megcsodálni.

Végül az ammáni éttermet is megtekintette a Vatican News munkatársa, ahol nem okoztak számára csalódást a sajtok a pizzákon.

Forrás: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége; Catholic News Agency

Fotó: Vatican Media

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria