A Siculicidium 260. évfordulójára emlékeztek Madéfalván

Külhoni – 2024. január 8., hétfő | 17:46

Január 7-én Madéfalván a madéfalvi vérengzés (latinul siculicidium, székelygyilkosság) 260. évfordulójára püspöki szentmise keretében emlékeztek.

A madéfalvi vérengzés, más néven a madéfalvi veszedelem (latinul siculicidium, székelygyilkosság) a székelyek egy csoportja ellen elkövetett tömeggyilkosság volt 1764-ben. Mária Terézia császárnő 1763-ban megbízta Adolf Buccow tábornokot, hogy szervezzen Erdélyben három székely és két román határezredet. A székelyek meg akarták őrizni évszázados katonáskodási hagyományukat és kiváltságaikat, ellenálltak a bécsi szándéknak. Mária Terézia leváltotta Buccowot, a helyébe lépő báró Siskovics József altábornagy pedig parancsot adott katonáinak Madéfalva megtámadására, ahol akkor a székelyek vezetői találkoztak. Az 1764. január 7-én, a vízkereszt utáni hajnalon ágyútűzzel indított támadásban mintegy 200 embert (köztük gyermekeket, asszonyokat is) mészároltak le.

A szentmisét a vérengzés áldozataiért és a megtorlás elől menekülni kényszerülőkért mutatták be. A megemlékezésen részt vett a bukovinai székelyek magyarországi és délvidéki leszármazottjainak népes küldöttsége. Jelen volt Potápi Árpád magyarországi nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Madéfalva díszpolgára, Tánczos Barna szenátor, Hajdú Gábor parlamenti képviselő, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Csibi Krisztina, a budapesti Magyarság Háza igazgatója.

A Siculicidium kápolnában bemutatott szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József nyugalmazott segédpüspök volt. A szentmise után ünnepi előadás következett, majd a résztvevők kivonultak az emlékműhöz.

A teljes képgaléria ITT megtekinthető.

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye

Fotó: Csúcs Mária

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria