A százéves Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia közössége Péliföldszentkeresztre zarándokolt

Hazai – 2023. május 12., péntek | 13:36

A Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia közössége május 6-án, szombaton útra kelt, hogy meglátogassa a Gerecse keleti nyúlványán fekvő, szaléziak által fenntartott péliföldszentkereszti kegyhelyet. Az eseményről szóló, személyes hangvételű beszámolót szerkesztve közöljük.

A délelőtt folyamán különleges élményben volt részünk: a szokásoktól eltérően nem keresztutat, hanem örömutat (a fény útját), azaz Via Lucist jártunk, mely az első ilyen út Magyarországon. A Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas szobrászművész által készített tizennégy stáció mindegyike a Krisztus feltámadását követő találkozásokat mutatja be egészen a mennybemenetelig.

Az örömúton a szalézi rendháztól induló szép erdei út mentén haladtunk a lourdes-i barlangig, ahol délben együtt mondtuk el az Úrangyala imádságot.

Ezt követően Szkaliczki Örs OCist plébános és Huszár Lőrinc OCist káplán vezetésével szentmisén vettünk részt a barlang előtt kialakított szabadtéri misézőhelyen.

A szentmisét követően ki-ki kedve szerint megtekintette a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontjában kialakított interaktív teremtésvédelmi kiállítást, a szépen felújított Szent Kereszt-templomot, avagy sétát tett a kegyhely melletti tanösvényen.

Forrás és fotó: Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria