A szegedi dómban zárta a tanévet a Gál Ferenc Egyetem közössége

Hazai – 2023. június 28., szerda | 14:38

Püspöki szentmisével búcsúztatták a tanévet a szegedi Gál Ferenc Egyetem (GFE) oktatói és hallgatói a dómban június 23-án. Az ünnepség keretében megkapták oklevelüket a most végzett hallgatók, emellett díszdiplomákat is átadtak. Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök 70 évvel ezelőtti diplomaszerzése alkalmából rubinoklevelet vehetett át.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök prédikációjában a józan ész fontosságáról beszélt, amelynek művelésében és megtartásában a felsőoktatás felelősségét hangsúlyozta.

A szentmise után Dux László, a GFE rektora köszöntötte a tanévet búcsúztató oktatókat és hallgatókat. Köszönetet mondott kollégáinak a fegyelemért és az áldozatvállalásokért, amelyek segítségével meg tudtak birkózni a tanév kihívásaival, a szomszédban dúló háború és az energiaválság következményeivel. Elmondta, a tanév elején 465 új hallgatót vettek fel az egyetemre, így a 172 oktató csaknem 1300 hallgató képzését végezte.

Ebben a tanévben az egyetem két szakkollégiummal is bővült: a pedagógiai szakkollégium Szarvason nyílt meg, valamint a békéscsabai gazdasági szakkollégium indítási engedélyét is megkapták – mondta a rektor.

A tanév tudományos rendezvényei közül Dux László kiemelte a szegedi egyházi szakkollégiumok közös tudományos diákköri konferenciáját, amelyet hagyományteremtő céllal tavasszal rendeztek meg a GFE-n. Az egyetem képzési palettájának bővülését is bejelentette: az intézmény mentálhigiénés családkonzulens mesterképzés indítására kapott engedélyt, továbbá az alkalmazott muzeológus és a kórházpedagógiai szakirányú továbbképzés indítása is megkezdődhet.

A rektor azt is elmondta, hogy a tanév végén háromszáz diplomát adnak ki, a következő tanévre pedig háromszor annyian jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.

Az ünnepségen a szegedi hitéleti és világi szakokon végzett negyven friss diplomás vehette át oklevelét.

Köszöntötték a Gál Ferenc Egyetem jogelődjén, a Szegedi Hittudományi Főiskolán 50, 60, 65 és 70 évvel ezelőtt diplomát szerzett öregdiákokat, akik arany-, gyémánt-, vas- és rubinokleveleket vettek át.

A díszdiplomások képviseletében a rubindiplomás Gyulay Endre püspök mondott beszédet, felidézve az egyházmegyei teológiai oktatás meghonosítóinak alakját, Szent Gellért és Glattfelder Gyula munkásságát, majd felidézte emlékeit a rendszerváltás előtti időszak nehézségeiről.

A nyugalmazott megyéspüspök beszéde végén a Jóisten segítségét kérte, hogy új papi hivatásokkal és elkötelezett hitoktatókkal bővülhessen az egyházmegye közössége.

Forrás: Délmagyar.hu/Szeged Csanádi Egyházmegye

Fotó: Gémes Sándor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria