A székelyudvarhelyi kollégiumi tragédia egyik sérültje még mindig válságos állapotban van

Külhoni – 2024. január 4., csütörtök | 17:08

Január 8-tól, hétfőtől órarend szerint folytatódik a tanítás a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban, az intézmény decemberben részben leomlott diákotthonának lakóit pedig a székelyföldi város más tanintézeteinek kollégiumai fogadták be – közölte január 4-én az iskola vezetősége.

A székelyudvarhelyi tanintézet a honlapján közzétett közleményében azt írta: a diákotthon 95 lakóját a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, a Református Diákotthon Alapítvány, a Kós Károly Szakközépiskola és az Eötvös József Mezőgazdasági Szakközépiskola diákotthona, illetve az Unitárius Vendégház és a Mallersdorfi Szegény Ferences Nővérek fogadták be.

Közölték továbbá, hogy január 8-tól, hétfőtől – amikor a romániai téli szünet után újraindul az oktatás – órarend szerint folyik majd a tanítás a székelyudvarhelyi gimnáziumban. A korábban a diákotthon tornatermében megtartott testnevelésórák és az alternatív tevékenységek más helyszínen lesznek.

A gimnázium az eddig beérkezett adományokról is beszámolt. Mint írták, a Tamási Áron Véndiák Egyesülethez 18 316 lejnyi (1,39 millió forint) és 10 139 236 forintnyi adomány érkezett, míg a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványnál 60 150 lej (4,58 millió forint) gyűlt össze. A Hébe Alapítvány a Tamási Áron Gimnázium diákjaiért számlájára 35 ezer lej (2,66 millió forint) érkezett – közölték.

A román kormánytól a Hargita megyei önkormányzatoknak visszaosztott és a székelyudvarhelyi diákotthon újjáépítésére felajánlott 1,2 millió lejes (91,4 millió forint) kormánytámogatás is megérkezett a székelyudvarhelyi önkormányzathoz. Ezt belefoglalják a város 2024-es költségvetésébe, és bérleti díjként eljuttatják a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyéhez, hogy az épület javítására fordíthassák.

A román kormány által kiutalt gyorssegély is megérkezett – írták –, az enyhébb sérüléseket szenvedett két lány nyolcezer lejes (609 ezer forint), míg a balesetben meghalt fiú családja és a Marosvásárhelyen ápolt lány tízezer lejes (762 ezer forint) támogatást kapott. A Maszol hírportál azt írta, hogy az újjáélesztett lány állapota továbbra is válságos, az orvosok arra várnak, hogy stabilizálódjon.

Arra, hogy a részben leomlott épület állagmegőrzési munkái mikor kezdődhetnek el, nem tér ki a közlemény. A gimnázium vezetősége legutóbb arról tájékoztatott, hogy karácsony után kérik ennek engedélyezését a polgármesteri hivataltól és a nyomozóhatóságoktól. A Székelyhon korábbi beszámolója szerint a polgármesteri hivatal ezt a karácsony utáni első munkanapon kiállította az érsekségnek, miután ellenőrizte az általuk benyújtott szakvéleményt. Eszerint menthető az épület, de jelentős beavatkozásra lesz szükség – írták.

*

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kétszintes diákotthonának megközelítőleg harmada december 18-án dőlt össze, miután az épület külső fala, amely mellett két méter mély vízelvezető árkot ástak, leomlott. A romok négy diákot temettek maguk alá: egy földszinten lakó 17 éves fiú életét vesztette, az emeleti szoba romjai alól kimentett három lány közül pedig kettő könnyebben, a harmadik súlyosan megsérült, őt a Maros Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház intenzív osztályán ápolják.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve sérülésokozás gyanújával folytat büntetőeljárást annak a cégnek az ügyvezetője ellen, amely csatornázási munkát végzett a diákotthonnál, és ennek keretében több mint két méter mély árkot ásatott az épület fala mellett. Az ügyvezető jelenleg 60 napos hatósági felügyelet alatt van.

Forrás: MTI

Fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria