A székesegyház a krisztusi egységet jeleníti meg – Érseki szentmisével ünnepeltek Veszprémben

Hazai – 2022. október 7., péntek | 14:44

Udvardy György érsek mutatott be szentmisét október 5-én Veszprémben, a Szent Mihály-székesegyház felszentelésének évfordulóján az érseki hivatal kápolnájában. A veszprémi székesegyházat 1907 és 1910 között, Aigner Sándor tervei alapján újjáépítették; a munkálatokat az 1910. október 4-i ünnepélyes felszentelés zárta le, amelynek évfordulóját szentszéki engedéllyel 1981 óta október 5-én ünneplik.

„Miért fontos a székesegyház felszentelését megünnepelni? Miért fontos az egyházmegyében a székesegyház?” – tette fel a kérdéseket az évfordulón bemutatott szentmise homíliájában Udvardy György.

Nagyon egyszerűen azért, mert magát az Egyházat jelképezi. Jézus az ő küldetését apostolaira bízta: menjenek az egész világra, és hirdessék az evangéliumot. Így a világ különböző pontjain létrejöttek a részegyházak, ahol megjelenik az egység.

Ezt az egységet, ezt az Egyházat jeleníti meg, szimbolizálja a templom, amely az istentiszteletnek, az Isten dicsőítésének kiemelt helye.

A liturgikus konstitúció szerint

a templomban folyik az istentisztelet, ahol Krisztus mint örök főpap mutatja be az Atyának a dicsőítő áldozatot, és éppen ezért az Egyház egyetlen más tevékenysége sem ér föl a szent liturgia ünneplésével, sem rangban, sem méltóságban

– folytatta elmélkedését az érsek. – Minden mást megelőz, és az Egyház összes tevékenységét magában foglalja a dicsőítés, az Isten dicsérete. Ezért a székesegyház elsődlegesen mindig a szent liturgiának, Krisztus áldozatbemutatásának és az Isten imádásának a helye.

A székesegyház ugyanakkor képviseli az összes többi plébániai templom felé ezt az előbb említett egységet. Hiszen a plébániatemplomokban a lelkipásztorok a püspök megbízásából végzik a feladatukat, a püspök meghatalmazásából, egységben vele. 

Ugyancsak megjeleníti a székesegyház egyetlen volta a szentségek egységét. Ahol nem lehet kétség, hogy a szentségek erejében hiszünk, nem lehet kétség, hogy a szentségek szentelnek meg bennünket, a szentségek ereje az, ami erősít minket. Mindez ebből az egy pontból, Krisztustól indul ki.

Számunkra a székesegyház ezt a krisztusi egységet jeleníti meg.

Imádkozzunk tehát székesegyházunkért, annak felújításáért, de legfőképpen azért, hogy ebben nagy örömmel, nagy békességben, egységben tudjuk dicsőíteni az Istent, aki mindannyiunknak az Atyja, aki mindannyiunkat az életre hívott és éltetni akar – zárta ünnepi homíliáját Udvardy György érsek. 

A veszprémi érsek teljes homíliája ITT olvasható

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria