A Szent István-bazilikától indult újabb segélyszállítmány Kárpátaljára

Hazai – 2022. április 22., péntek | 11:21

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központja segélyszállítmányt indított április 22-én hajnalban Budapestről Kárpátaljára, a Katolikus Karitász pedig tartós élelmiszert és gyógyszert küld Barabásról a térségbe a háború miatt létrehozott ingyenkonyhák támogatására. A főegyházmegyei szállítmányt és kísérőit előző este a Szent István-bazilikában, szentmisén áldották meg.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központjának kilenc kisteherautóból, kisbuszból álló konvoja április 22-én, pénteken hajnalban indult Kárpátaljára. A segélyszállítmányt a szervezet munkatársai, önkéntesek – köztük két pap és két diakónus – kísérik, összesen tizennyolcan.

A szállítmányt és kísérőit előző este a Szent István-bazilikában, szentmise keretében áldotta meg Cserháti Ferenc püspök.

A külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök a Szent István-bazilika előtt adta áldását az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központjának kilenc kisteherautóból, kisbuszból álló, Kárpátaljára induló konvojára, mely ma hajnalban indult útnak.

A Katolikus Karitász öt kisbusznyi élelmiszert és gyógyszert küld Barabásról Munkácsra, Aknaszlatinára és Kőrösmezőre, az újabb adománnyal kárpátaljai ingyenkonyhákat támogatnak.

A háború kitörésétől kezdve segítenek a menekülteknek a határ menti barabási menekültponton, valamint Kárpátalján a menekültszállásokon, a kórházakban, az ingyenkonyhákon, az árvaházakban, de segítenek a magukra maradt kisgyermekes családoknak és időseknek is. Újabb segélyszállítmányukkal, amely öt kisbusznyi tartós élelmiszerből, gyógyszerből és vitaminokból áll, a munkácsi karitász által működtetett konyhákat támogatják. A tizenhárom ingyenkonyha fenntartása már eddig sem volt könnyű feladat, most azonban a tartós élelmiszerek megnövekedett ára miatt szinte lehetetlenné vált.

A Katolikus Karitász rendszeresen támogatja a munkácsi karitász területén működő konyhákat, a háború kezdete óta csaknem hetven alkalommal juttatott el számukra alapanyagokat, valamint egyéb, főzést nem igénylő tartós élelmiszert. Most a húsvéti ünnepek alkalmával kiosztott élelmiszercsomagokat pótolják, és az ingyenkonyhák további támogatására küldenek segítséget a kárpátaljai térségbe. Az ingyenkonyhák működtetésének támogatása a továbbiakban is kiemelt célja a Katolikus Karitásznak, ehhez tartós élelmiszert és további mikrobuszokat juttatnak el Kárpátaljára.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria