Szentföldi katolikus főpásztorok: A gyermekek jövője a gyűlölet legyőzésén múlik

Kitekintő – 2024. július 31., szerda | 14:08

A Szentföldi Katolikus Főpásztorok Közgyűlése (Assembly of the Catholic Ordinaries of the Holy Land, ACOHL) július 28-án közleményt adott ki, amelyben elítélték a Golán-fennsíkon fekvő Majdal Shams drúz városban július 27-én történt támadást, melynek során tizenkét gyermek vesztette életét.

Majdal Shams a Golán-fennsíkon, a Hermon-hegy déli lábánál található. A régió informális „fővárosaként” ismert. Az 1967-es arab–izraeli háború óta Majdal Shams Izrael ellenőrzése alatt áll, bár a nemzetközi közösség (a Golán-fennsík többi részével együtt) Szíria részeként ismeri el.

Július 27-én, szombaton tizenkét gyermek és egy felnőtt halt meg a drúz városban, amikor támadás érte a futballpályát. Az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus frontvonalába került településen legalább 44-en megsebesültek.

Az Egyesült Államok vasárnap az Irán által támogatott és libanoni székhelyű Hezbollah csoportot tette felelőssé az eseményért, amely tagadta a felelősségét. A Reuters hírügynökség szerint az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon végrehajtott rakétatámadás egy szélesebb körű háború veszélyével fenyeget a Közel-Keleten.

Az ACOHL közleményében úgy fogalmaztak, a szavak „nem tudják teljes mértékben kifejezni azt a gyászt és felháborodást, amelyet egy ilyen iszonyatos erőszakos cselekmény láttán érzünk”. Az ACOHL tagjai imáikról és együttérzésükről biztosították az áldozatok hozzátartozóit, valamint az egész drúz közösséget a Szentföldön. Hozzátették: ez a „kimondhatatlan tragédia” „nagy hatással lesz mindannyiunkra”. A közleményben leszögezik, hogy „az erőszak körforgásának véget kell vetni”, és a gyász közepette

a legjobban úgy tiszteljük az elveszettek emlékét, hogy „megújítjuk a béke iránti elkötelezettségünket, és elutasítjuk az erőszak minden formáját”.

„Arra buzdítunk minden felet, hogy törekedjenek a megértésre és a kölcsönös tiszteletre” – fogalmaznak az ACOHL tagjai felhívásukban, hangsúlyozva, hogy „gyermekeink és közösségeink jövője függ ettől”.

„Elég ebből az erőszakból, a gyűlöletből és a megvetésből! – nyomatékosítják. – Őszintén kérünk minden felet, hogy hagyják el a konfliktus és a fegyverek útját, és a megértés és a kölcsönös tisztelet útjára szólítunk fel.” A gyermekek jövője és közösségeink jóléte „azon a képességen múlik, hogy le tudjuk-e győzni a gyűlöletet, és elfogadjuk-e az együttérzés és az együttélés alapelveit”.

Szent Pál Rómaiaknak írt levelét (12,21) idézve az üzenetben rámutattak, „semmit sem old meg a fegyverek és a háború gonoszsága!

Ne győzzön le minket a rossz, hanem győzzük le a rosszat jóval!”

A közlemény az Úrhoz szóló könyörgéssel zárul, hogy adjon vigaszt és erőt az áldozatok családjainak, és hogy emlékük „emlékeztessen bennünket az élet értékességére” és „a béke sürgető szükségességére”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria