A Szentföldi Kusztódia közvetítésével sebesült palesztin gyerekek érkeztek olasz kórházakba

Kitekintő – 2024. január 30., kedd | 16:30

Január 29-én érkezett meg Rómába a légierő különjáratával az első 11 palesztin gyermek – és családtagjaik –, akiket olasz gyermekkórházakban fognak kezelni. A humanitárius misszió előmozdítója Ibrahim Faltas, a Szentföldi Kusztódia vikáriusa.

Este fél tíz körül érkezett meg a Ciampino katonai repülőtérre az a különjárat, amely Olaszországba vitt tizenegy gyermeket, akik a bombázások és harcok során súlyosan megbetegedtek vagy megsebesültek. Gázából négy nappal korábban a rafahi átkelőn keresztül Egyiptomba szállították, ott helyi kórházakban kezelték őket, stabilizálták az állapotukat, mielőtt Olaszországba indultak.

Olaszország az első európai ország, amely nemzetközi mentőakciót indít a gázai háború áldozatainak megsegítésére. Két nap múlva – mondta az akciót irányító Francesco Paolo Figliuolo tábornok – elindul Itália felé a Vulcano elnevezésű haditengerészeti kórházhajó, amely jelenleg az egyiptomi partoknál horgonyoz. Január 31-én indul útnak mintegy ötven kiskorúval és kísérőikkel a fedélzetén, és 4-5 nap múlva köt ki különböző kikötőkben. A hajón már számos sebesültet és beteget kezeltek Egyiptomban, és segítettek várandós anyáknak, hogy a gyerekük megszülethessen. Februárban ismét légi úton indulnak majd gyerekek egy kairói kórházból olasz kórházakba.

A  Szentföldi Kusztódia plébánosa, Ibrahim Faltas az évek során kialakított kapcsolatainak köszönhetően volt képes elindítani a kezdeményezést, amelyben – mint mondta – izraeliek, palesztinok és egyiptomiak egyaránt részt vesznek.

A ferences szerzetes múlt héten Olaszországban járt, hogy találkozzon két gyermekkórház, a római Bambino Gesù és a firenzei Meyer vezetőivel, akik más fontos gyermekkórházakkal, például a genovai Gaslini kórházzal együtt felajánlották segítségüket. Azóta a Perugiai Egyetem és San Marino kórházai is jelezték, hogy rendelkezésre állnak.

„A béke első jele – mondta az akcióról Faltas, miközben meghatottan várta az érkező gyerekeket a repülőtéren. – A békéhez alázatra van szükség és arra, hogy meghallgassuk a másikat” – tette hozzá. Sok szenvedést éltek át ezek a családok: „Van köztük egy anya két sebesült gyermekkel, aki elvesztette férjét és lányát ugyanabban a bombázásban, amely a gyerekeket megsebesítette; vannak beteg árva gyermekek; olyan családok, melyek tagjainak külön kellett válniuk, hogy eljussanak a kórházba; olyanok, akik nem tudják, családtagjaik túlélték-e a támadásokat. Mindannyian sebeket hordoznak testben és lélekben…

Ártatlan szemükbe nézve a szomorúságot látjuk, a háború borzalmai által feldúlt emberiség szomorúságát.”

Kifejezte háláját az olasz népnek, mert „Olaszország az első ország Európában, amely befogadta a gázai gyermekeket, akik másképp nem kaphattak volna orvosi ellátást. Olaszország mindig is az ügy mellett állt, és amikor segítséget kértünk, azonnal megkaptuk. Amikor a gyerekek meggyógyulnak, visszatérhetnek hazájukba”.

Antonio Tajani külügyminiszter, aki szintén jelen volt a repülőtéren a gyerekek fogadásakor, a Vatikáni Médiának a következőket nyilatkozta: „Intenzíven együttműködtünk az izraeli, a palesztin és az egyiptomi hatóságokkal. A tárgyalásokat csütörtökön fejeztük be Izraelben. Felvállaltuk ezt a feladatot.” Biztosította, hogy Olaszország szolidáris az ártatlan áldozatokkal.

Az olaszországi palesztin nagykövet, Abeer Odeh meghatottságát fejezte ki a brutális támadások áldozatául esett gyermekek befogadása kapcsán: „Köszönjük az olasz kormánynak, hogy segít a palesztin kiskorúaknak. Reméljük, hogy még sok gyermeket fogadnak majd.”

Ibrahim Faltas november 22-én Ferenc pápával találkozott. A zárt körű találkozón „a pápa kifejezte nagy fájdalmát a háborúk és az áldozatul esett gyermekek miatt. A találkozótól felbátorodva megkérdeztem orvos barátaimat a Bambino Gesù kórházból, hogy elmehetnék-e köszönteni a kórházban lévő kis betegeket. Találkoznom kellett velük, hogy megértsem, hogyan tudnék segíteni a beteg és sérült gyermekeken a Szentföldön. Volt nálam néhány Betlehemben készült karácsonyi tárgy, és amikor átadtam őket a kis betegeknek és édesanyjuknak, a szentföldi gyermekek és édesanyák tekintetét láttam rajtuk”.

A római Bambino Gesù kórház szolidaritása és együttműködése mára konkrét formát öltött. „Olaszország ismét azonnali választ adott – hangsúlyozza Ibrahim atya. – Az olaszok nem csak szavakat mondanak, hanem cselekszenek is. Jószívű emberek, akik hozzáértéssel és gondossággal cselekszenek.”

Faltas a SIR olasz katolikus hírügynökségnek adott interjúban megemlítette azt a Hamász által közzétett videót, amelyen három túszul ejtett 19 éves izraeli lány kéri az izraeli kormányt, hogy fejezzék be a háborút, mert ők élni akarnak. Ugyanaz a vágy él bennük, mint a gázai gyerekekben.

Békében élni: ez az, amit a Szentföldön minden gyermek akar. Tekintsünk ennek a sebzett emberiségnek a szenvedésére: a fájdalomnak nincs színe, és nincs személyi igazolványa sem

– hangsúlyozta a szerzetes. Hozzátette: – Tegnap megnyílt a béke egy fontos útja, az egyetlen előre vezető út: a sebesült gyermekek megsegítésével a helyes útra léptünk.”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége; Agensir

Fotó: Agensir; Vatican Media

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria