A Szentlélek vezet el az egységre – Elkezdődött a munkácsi egyházmegye új lelkipásztori éve

Külhoni – 2024. szeptember 6., péntek | 11:27

Szeptember 3-án a munkácsi székesegyházban Lucsok Péter Miklós OP megyéspüspök vezetésével ünnepélyes szentmise keretében megkezdődött a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye új lelkipásztori éve. A liturgián részt vett az egyházmegye papsága, szerzetesei, szerzetesnői, megszentelt életet élő személyei, a kateketikai bizottság tagjai és számos hívő.

A szentmise elején a püspök hangsúlyozta, hogy

nagy erő rejlik egy ilyen találkozóban, mert a jelenlévők Jézus tanítványaiként gyűlnek össze, akik őt akarják hallgatni és vele együtt kiáltják: Veni Sancte Spiritus!

Prédikációjában Lucsok Miklós többek között reflektált az evangéliumi szakaszra: „A mai evangélium Jézus hatalommal és erővel végzett munkájára hívja fel a figyelmet. Jézus ezt a tekintélyt és ezt a hatalmat nekünk is átadta.”

Majd kifejtette, hogyan nyilvánul meg mindez egy keresztény közösségben, ahol az egységre vagyunk hivatva.

A Szentlélek vezet el bennünket az egységre. Ebben az egységben van az erőnk.

De csak akkor, ha a Szentlélek működik. Ő a jel, az egység erejének a jele. A küzdelem abban áll, hogy meghalljuk-e, mit mond nekünk a Lélek” – mutatott rá a püspök.

A prédikáció zárásaként arra bátorította a jelenlévőket, hogy legyenek nyitottak és figyeljenek a Szentlélek sugallataira a most kezdődő lelkipásztori évben.

A szentmise után a résztvevők átvonultak a munkácsi Szent István Líceum dísztermébe, ahol az egyházmegye hitoktatásának jelenlegi helyzetéről és jövőbeli fejlődéséről beszélgettek.

Három kérdés mentén, a szinodalitás szellemében, kisebb csoportokban hallgatták meg egymást és osztották meg tapasztalataikat, meglátásaikat, majd az így kirajzolódó erősségeket, nehézségeket és javaslatokat plenáris formában is ismertették.

A program végén a püspök ismertette az egyházmegyében lezajlott személyi változásokat és bemutatta az újonnan érkezett szerzeteseket és szerzetesnőket, valamint elmondta az elkövetkező hónapok programjait. Az évkezdő lelkipásztori találkozó közös ebéddel zárult.

Szöveg: Molnár Mária Katalin

Fotó: Reshetar Tetjana

Forrás: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria