A szentségre való meghívás napja is – Bódi Mária Magdolna földi születésnapját ünnepelték Veszprémben

Hazai – 2024. augusztus 9., péntek | 19:20

Bódi Mária Magdolna földi születésnapjának ünnepét tartotta a Veszprémi Főegyházmegye augusztus 8-án a veszprémi főszékesegyházban. A szentmisét Udvardy György érsek celebrálta. Az ünnepen felolvasták az Isten szolgálója Bódi Mária Magdolna világi hívő vértanúságát elismerő dekrétumot, és elhelyezték a főszékesegyházban a vértanú képét.

A főpásztor köszöntőjében felhívta a figyelmet, ezen a napon Szent Domonkosra emlékezünk, és kérjük az ő közbenjárását. Ugyanakkor a főegyházmegyében egy másik ünnepet is ülnek: Isten szolgálója Bódi Mária Magdolna földi születésnapját. Udvardy György rámutatott: ezen az ünnepen hálát adunk az ő születéséért, életéért, és lehetőségünk van arra, hogy a dekrétum szövegét ismertessük, amely elismeri Isten szolgálója Bódi Mária Magdolna vértanúságát.

A szentmisén elhangzott a Szentatya által aláírt dekrétum, majd az érsek prédikációjában arról beszélt, hogy a boldoggá avatás milyen öröm a főegyházmegye, a magyar egyház, de az egész Egyház számára is.

„Megrendítő hallani egy olyan embernek az élettörténetét, akinek földi születésnapját üljük most, de méltán mondhatjuk, hogy

ez egyben a szentségre törekvés, a szentségre való meghívás születésnapja is, és látjuk – a dekrétum bizonyítja –, ez meg is valósult.”

Az érsek kérte: „Imádkozzunk azért, hogy a boldoggá avatási készület lelkipásztori gyümölcseit mindannyian jól és hatékonyan tudjuk élvezni és fölhasználni.”

Udvardy György ezután arról szólt, a boldoggá avatás dátumának meghatározása a Vatikán joga. „Az eljáráshoz szükséges folyamatot elindítottuk, amint ez a döntés végérvényesen megszületik, akkor a boldoggá avatás dátumát közzé fogjuk tenni. Ugyancsak fontos feladat, hogy a Litéren található sírt a megfelelő engedélyek és szabályok szerint föltárják a szakemberek imádság kíséretében, és az ott található földi maradványokat az előírásoknak megfelelően megvizsgáljuk, s majd alkalmas módon az egyházmegye kiemelkedő templomában elhelyezzük.”

A főpásztor hozzátette, mindemellett az is nagyon fontos, hogy a boldoggá avatás pasztorális életre gyakorolt hatását is fölfedezzük. A lelki felkészítést segítendő összeállítottak olyan anyagokat, amelyek által még jobban megismerhetjük Bódi Mária Magdolna személyét, a Krisztustól kapott karizmáit. „Törekszünk arra, hogy erényeit széles körben megismertessük. Azokat az erényeket, amelyek krisztusi erények, s amelyek a mi szentségre törekvésünket is segíthetik, támogathatják” – mondta az érsek.

Ahogyan a felolvasott dekrétum is utalt erre, Bódi Mária Magdolna apostoli lelkületű, örömteli ember volt. A szűkös, sőt korlátokkal terhelt körülmények között is megtalálta mindig azt a lehetőséget, hogyan tud jól szolgálni, hogyan tud a szentségre törekedni – mutatott rá Udvardy György.

„Éppen ezért kiemeljük a céltudatosságát és hűségét, kiemeljük az önkéntességet, ami jellemezte, és önzetlenségét, kiemeljük – amire oly nagy szükségünk van – a mindennapok helytállását, a napi helytállást, a természetnek a szeretetét.

Kiemeljük a bátorságát, nemcsak az utolsó pillanatban, hanem mindvégig. Keresve az életútját, legyőzve az akadályokat, s mindezt örömmel és vidáman.

Természetesen kiemeljük a tisztaságát és a fogadalmát, és azt, hogy honnan volt mindehhez ereje, bátorsága. Mi volt az erőforrása? A szentmise, az ima, az áldozat és az Egyháznak a tanítása.”

Az érsek homíliája végén úgy fogalmazott: a mai ünnep, illetve a boldoggá avatás részben egy célba érkezés, ugyanakkor egy gyönyörű kezdet. „Ezt a kettőt együtt éljük meg. Higgyük el, hogy

lelkipásztori megújulásunkban, egyéni életünk megújításában Bódi Mária Magdolna személye, az Egyház benne adott ajándéka mindannyiunkat segít és szolgál. Imádkozzunk ezért bátran.”

A szentmisén elhangzott: a liturgikus előírások lehetőséget adnak arra, miután a dekrétum kihirdetését a pápa elrendelte, hogy Isten tiszteletre méltó szolgálója képét templomokban kitegyék, nem oltárra helyezve. Így ezen az ünnepen elhelyezték Bódi Mária Magdolna képét a Szent Anna-oltár közelében.

A szentmisét követően ünnepi hangversenyt adott a Mendelssohn Kamarazenekar Dankos Attila orgonaművész közreműködésével.

Az ünnepről szóló bővebb beszámolót és Udvardy György teljes prédikációját IDE KATTINTVA olvashatják.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria