A Szentszék újabb felhívása a halálbüntetés eltörléséért

Kitekintő – 2015. március 7., szombat | 17:55

A Szentszék ismét arra szólít, hogy világszerte függesszék fel a halálbüntetést – hangsúlyozta Silvano Tomasi érsek, a Szentszék állandó megfigyelője az ENSZ genfi hivatalainál. A szentszéki képviselőnek az Emberi Jogi Tanács 28. ülésszakán tett felszólalásáról a Vatikáni Rádió tájékoztat.

Az érsek emlékeztetett II. János Pál Evangelium Vitae című enciklikájára, amelyben kiemelte, hogy vannak más eszközök a halálbüntetésen kívül az emberi életek védelmére és a közrend és a biztonság fenntartására az agresszor ellen.

Silvano Tomasi Ferenc pápát idézve rámutatott: a totalitárius és diktatórikus rezsimek gyakran élnek a halálbüntetéssel a politikai ellenfelek elnyomásának, illetve a vallási és kulturális kisebbségek üldözésének eszközeként.

A halálbüntetés alkalmazásából nem származik pozitív hatás az elrettentés terén, és e büntetés visszafordíthatatlansága nem teszi lehetővé az esetleges korrekciót az ítélkezésben elkövetett hiba esetén – hangsúlyozta Tomasi érsek, majd felhívással fordult az ENSZ-üléshez a halálbüntetés eltörléséért. Buzdított továbbá a fogvatartás körülményeinek javítására azzal a céllal, hogy biztosítsák a szabadságuktól megfosztottak emberi méltóságának tiszteletben tartását.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria