A szeretet útjának fényében – A Könnyező Szűzanya-kegyhely búcsúját ünnepelték Szabadka-Szentkúton

Külhoni – 2023. augusztus 30., szerda | 15:24

Augusztus 27-én ünnepelték a Délvidéken a Könnyező Szűzanya Egyházmegyei Kegyhely búcsúját, melyre idén triduummal készült a Mária, az Egyház Anyja plébániatemplom hívőközössége, Željko Šipek plébános, kegyhelyigazgató vezetésével. A búcsú ünnepi szónokai többek között Roko Glasnović dubrovniki püspök és Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója voltak.

Augusztus 24-én és 25-én, csütörtökön és pénteken, a szabadkai egyházmegye kegyhelyének triduuma első és második napján rózsafüzér imádság előzte meg az esti szentmiséket, amelyeket Željko Šipek kegyhelyigazgató mutatott be.

Augusztus 26-án, szombaton este érkeztek meg a kegyhelyre a meghívott vendégek, Roko Glasnović dubrovniki püspök és Böjte Csaba ferences szerzetes.

Böjte Csaba testvér a bűnbánati liturgián magyar nyelvű elmélkedést tartott; Roko Glasnović püspök horvátul szólt a jelenlévőkhöz.

Bűnbánati liturgiával – közben gyónási lehetőséggel –, majd gyertyás körmenettel folytatódott az előesti áhítat.

A körmeneten közel háromezer zarándok ünnepelte a Szűzanyát.

A gyertyás körmenetet követő előesti szentmisét Stipan Beretić székesegyházi plébános mutatta be.

A búcsú napján, augusztus 27-én, vasárnap kora reggel kezdődtek a liturgikus programok.

8 órakor magyar nyelvű szentmisét celebrált Böjte Csaba ferences szerzetes.

Csaba testvér szentbeszédét három fő pillérre építette, Mária három olyan jellemvonására, amely minket is segít Jézus követésében. Prédikációja végén arra kérte a jelenlévőket, hogy álljon fel, aki követni akarja Máriát. Teljes csend borult Szentkútra. A zarándokok felálltak, és megvallották hitüket.

A szentmise a Könnyező Szűzanya imájával, majd Roko Glasnović dubrovniki püspök üdvözlő szavaival ért véget.

A Talentum Egyesület jóvoltából húsz kisgyermek és fiatal népviseletben vett részt a magyar nyelvű szentmisén.

Jelen voltak a Szent István Lovagrend, a társadalmi és kulturális élet, valamint Magyarország szabadkai főkonzulátusának képviselői.

A szentmisét élőben közvetítette a Pannon RTV.

A 10 órakor kezdődő horvát nyelvű szentmisét Roko Glasnović dubrovniki püspök mutatta be, Fazekas Ferenc egyházmegyei kormányzó és az egyházmegye jelen lévő papjai koncelebrálásával.

Bunyevác népviseletbe öltözött fiatalok a dužijanca, az aratóünnepség keretében vitték fel a Szűzanya kegyképét az oltárra.

A dubrovniki püspök szentbeszédében Mária nagyságáról beszélt, arról, hogy életünk minden nehézségében számíthatunk a Boldogságos Szűz anyai oltalmára, aki igazi utat mutat nekünk fiához, Jézus Krisztushoz.

Mindkét búcsúi szertartás felelőse Mirko Štefković szertartásmester, a szabadkai egyházmegye vagyonkezelője volt.

16 órakor a Caritas önkénteseiért mutatott be szentmisét Paskó Csaba, az egyházmegyei Caritas elnöke. E záró szentmise után még a késő délutáni órákban is imádkoztak zarándokok a régi kegyhelykápolna előtt.

A búcsúünnep vendégszónokai másnap, augusztus 28-án az Augustinianum Pasztorális Központban egyházmegyei papi lelkinapot tartottak.

Forrás és fotó: szabadkai egyházmegye

Szöveg: Illés Hajnalka/Szabadkai Egyházmegye Sajtóirodája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria