A szerzetes jel és fény a világnak – A megszentelt élet ünnepe Mátraverebély-Szentkúton

Megszentelt élet – 2023. február 11., szombat | 12:00

A mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen gyűltek össze február 4-én a Váci Egyházmegyében működő szerzetesrendek képviselői, hogy együtt ünnepeljék meg a megszentelt élet napját. A ciszterci, ferences, kapucinus, pálos, premontrei, piarista és szalvatoriánus rend jelen lévő tagjai a szentmisén, melyet Marton Zsolt váci megyéspüspök mutatott be, megújították fogadalmukat.

Február 2-át, Gyertyaszentelő Boldogasszony – Urunk bemutatásának – ünnepét II. János Pál pápa 1997-ben a megszentelt élet napjává nyilvánította. Marton Zsolt püspök szentbeszédében mindhárom ünnepről megemlékezett. „Képzeljük magunkat Jeruzsálembe negyven nappal karácsony után. József és Mária, lévén buzgó vallásos zsidó emberek, az ószövetségi előírásnak megfelelően bemutatják gyermeküket a templomban. Ez a gyermek azonban rendkívüli, amit Isten úgy mutat meg, hogy két szent öreget küld oda, Simeont és Annát. Mindketten a Lélek által megérintett emberek, akik felismerik, hogy ki is ez a gyermek, és aztán nyilvánossá is teszik.”

„Két szent öreg, aki találkozik a Megváltóval, és ez a találkozás beteljesíti az életüket; egyikük, Simeon készül a másik világba, a másikuk, Anna még megkapja azt a küldetést, hogy erről beszéljen és ujjongjon. Nekünk is találkozás ez a mai ünnep – hangsúlyozta homíliájában a főpásztor. – Isten emberei találkoznak az ő Mesterükkel, az életük értelmével, és találkoznak egymással is, szerzetes a szerzetessel, szerzetesnő a szerzetesnővel.”

Gyertyaszentelő Boldogasszony történetének eredetéről szólva a váci megyéspüspök kiemelte, hogy a gyertya ősi szimbólum az Egyházban: az elégő viasz és a változatlan láng Krisztus emberségét és istenségét fejezi ki egyszerre.

„Mi a szerzetes hivatása? – tette fel a kérdést szentbeszédében Marton Zsolt püspök. – Tulajdonképpen ugyanaz, mint a világi Krisztus-hívőé, de speciális módon, papként fölszentelve vagy testvérként: életté váltani az evangéliumot, és hirdetni egy karizma, egy ajándék mentén.

A szerzetes, aki közösségben él, vagy esetleg monasztikus módon, jel és fény a világnak. És szüksége van a világnak erre a jelre és fényre.

Szükség van rátok, kedves atyák, kedves testvérek, kedves nővérek, akár tanítotok, akár beteget ápoltok, akár lelkipásztorkodtok. Minden szolgálattal, amit az Egyházért tesztek, szükség van rátok. És szükség van a világi Krisztus-hívő testvéreinkre, hiszen mi így együtt egészítjük ki egymást” – zárta homíliáját a váci megyéspüspök.

Az ünnepi szentmise során a szerzetesek megújították fogadalmukat.

Az esemény Csóka János márianosztrai pálos szerzetes tanításával folytatódott, majd közös reflexióval és ebéddel zárult.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó (archív): 2020-ban, a megszentelt élet napján készültek Szentkúton

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria