A szinodalitás és a misszió volt a Román Püspöki Konferencia plenáris ülésének fő témája

Külhoni – 2021. szeptember 24., péntek | 15:37

A Romániai Püspöki Konferencia (CER) szeptember 20–22. között Ciofliceniben Aurel Percă bukaresti érsek-metropolita elnökletével tartott plenáris ülésén a világjárvány kezdete óta először voltak jelen személyesen a főpásztorok. A találkozó után Francisc Ungureanu, a CER főtitkára aláírásával sajtóközleményt adtak ki az ülés fő pontjairól és a Ferenc pápa által meghirdetett szinodális folyamatról.

Az ülésen első alkalommal voltak jelen az újonnan felszentelt és kinevezett püspökök: Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök, Crișan Cristian Dumitru gyulafehérvár-fogarasi görögkatolikus segédpüspök és Bot Ioan Călin lugosi görögkatolikus segédpüspök.

Szeptember 21-én a bukaresti Szent József-székesegyházban Aurel Percă bukaresti érsek-metropolita szentmisét mutatott be, amelyen koncelebráltak az ülésen részt vevő püspökök, valamint Giampietro Dal Toso érsek, a Pápai Missziós Művek elnöke.

A Romániai Püspöki Konferencia (Conferinţa Episcopală Română, CER) ülésének fő témája a 2023 októberében Rómában a katolikus világ főpásztorainak részvételével tartandó püspöki szinódus és a szinodalitás volt. Október 17-én kezdődik a szinodális folyamat első szakasza, a helyi egyházak meghallgatása és konzultációja, amely 2022 áprilisában ér véget. A püspöki szinódus 2021. szeptember 7-én A szinodális egyházért: közösség, részvétel, misszió címmel közzétett előkészítő dokumentuma, valamint a hozzá tartozó Vademecum felvázolja a meghallgatás és megítélés irányait a helyi egyházakban.

E két dokumentum alapján a CER plenáris ülésén részt vevő püspökök megvitatták a szinodális folyamat romániai római katolikus és görögkatolikus egyházmegyékben történő megvalósítása konkrét módozatait.

2022 áprilisában kezdődik a folyamat második, országos szakasza, amelyet a romániai katolikus püspökök következő plenáris ülésén vitatnak meg.

A találkozó megbeszélésein kiemelt téma volt a misszió; a tiszteletbeli meghívott, Giampietro Dal Toso érsek, a Pápai Missziós Művek elnöke kitért arra, hogy ,,a misszió milyen mértékben része az Egyháznak”. Eugen Blaj, a Pápai Missziós Művek romániai országos igazgatója és Dal Toso érsek konkrét javaslatokat tett a Pápai Missziós Művek és az Egyház helyi struktúrái közötti együttműködés megerősítésére.

Az ülés utolsó napján I. József (Youssef Absi) görög melkita pártriárka a Közel-Keleten élő keresztények helyzetéről beszélt.

Florin-Petru Sescu, a Romániai Püspöki Konferencia bevándorlókért és menekültekért felelős bizottságának referense ismertette a testület jelenlegi működését, amelynek elnökségét Crișan Cristian Dumitru gyulafehérvár-fogarasi görögkatolikus segédpüspök vette át. Bot Ioan Călin lugosi görögkatolikus segédpüspököt a püspöki kar Megszentelt Élet Bizottságának, valamint Párbeszéd és Ökumenizmus Bizottságának elnökévé választották.

A romániai katolikus püspökök évente kétszer üléseznek, kifejezve a helyi egyház egységét és a Szentatyával, Szent Péter utódával való közösséget. A CER következő ülését 2022. április 7–9. között tartják Temesváron.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Alexis Dimcev

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria