A szír ortodox pátriárkával találkozott Kocsis Fülöp metropolita

Kitekintő – 2017. június 12., hétfő | 15:39

A Bejrúthoz közeli hegyvidéki település, Bikfaja szélén található monostorban fogadta Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolitát II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárka június 9-én, pénteken, miután a katolikus főpásztor Szijjártó Péter külügyminiszterrel találkozott.

A szír ortodoxok az első egyházszakadás által létrejött keleti egyház tagjai. A 451-es khalkedóni zsinaton Krisztus egyedüli isteni természetének hangoztatása miatt (vagy talán inkább politikai indíttatásból) kizárták őket az egyetemes egyházból, létrehozva így a szír keleti egyházat. Azóta Libanon, Szíria, Irak, Irán és India területén élnek mintegy hatmillióan. Szíriából negyven százalékuk menekült el a háború 2011-es kitörése óta, főként Nyugat-Európába és a tengerentúlra. A pátriárka elmondta, ezek a hívek az új országokban is hűek maradnak vallásukhoz, rítusukhoz, és közösséget formálnak új lakhelyükön is.

A pátriárka szívélyesen fogadta Kocsis Fülöpöt, aki a pócsi Istenszülő egy Maklári Teréz által festett, kicsinyített mását adta át, cserébe pedig egy-egy damaszkuszi intarziás keresztet kaptak a magyar küldöttség tagjai, melynek hátuljára a pátriárka nevét vésték be.

Az ebéddel egybekötött találkozó során „rendkívül önzetlen, barátságos, mélyen hívő embert ismertünk meg II. Ignác Efrém pátriárka személyében. Kifejeztük neki hálánkat, hogy teológiai különbségeink ellenére ilyen szeretettel fordulnak felénk. A pátriárka elmondta: nem lehet olyan teológiai nézetkülönbség, mely a Krisztusban való testvériségünket megkérdőjelezné. II. Igác Efrém ebéd után saját autójával vitte el Fülöp atyát Damaszkuszba” – olvasható a Hajdúdorogi Metropólia úti beszámolójában.

Kocsis Fülöp a következő napokban számos további helyi egyházi vezetővel találkozik.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria