A Szombathelyi Egyházmegyébe érkezett A meg nem született gyermek szobra

Hazai – 2024. január 17., szerda | 15:56

Székely János megyéspüspök január 15-én szentmise keretében fogadja A meg nem született gyermek vándorszobrot a szombathelyi székesegyházban. A szobor az abortusz és magzatvesztés fájdalmát átélő anyáknak és családjuknak segít a múlt sebeinek feldolgozásában. Az alkotás január 23-ig látható a székesegyházban, majd vándorútra indul a Szombathelyi Egyházmegye több településére.

Székely János püspökkel együtt imádkoztak az esti szentmisén megjelent hívek a megfogant, de meg nem született gyermekekért és családjaikért.

Évente körülbelül 42 millió abortuszt hajtanak végre a világon – mondta szentbeszédében a főpásztor, aki kitért rá: felmérések szerint az esetek 95 százalékának hátterében párkapcsolati problémák állnak.

Székely János kiemelte: Egyházunk mindig is tanította és vallotta, hogy az emberi élet a fogantatástól kezdve szent és sérthetetlen. Hogy mikor ölik meg ezt az önálló, új, kicsi embert – a harmadik vagy a hatodik hónapban – csak fokozatok; a lényeg, hogy egy kicsi embert pusztítanak el, és veszik el az életét – mondta a megyéspüspök.

Felidézte, hogy még kápláni éveiben egy hittanóráján beszélt A néma sikoly című filmről. Az akkor elmondottak olyan hatással voltak az egyik lányra, hogy amikor évekkel később áldott állapotba került, partnere támogatása hiányában is a gyermek megtartása és felnevelése mellett döntött.

A főpásztor szentbeszéde végén kérte: a mai estén imádkozzunk az édesanyákért, hogy tiszteljék gyermekeik életét. Imádkozzunk a veszélyben lévő kisgyermekekért, és imádkozzunk azokért a szülőkért, akik kisgyermeket veszítettek el, hogy az Úristen gyógyítsa sebeiket és életüket ragyogja be a feltámadás fénye.

Székely János püspök szentbeszéde IDE KATTINTVA visszanézhető.

*

Martin Hudáček szlovák művész 2010-ben készítette el márványból és üvegből világhírű alkotását, amellyel az abortuszon átesett nők fájdalmára, a megbocsátás és a gyógyulás lehetőségére hívja fel a figyelmet. A szobor egy bűntudatot érző, az arcát a kezébe rejtő anyát és egy már a mennyországban lévő, meg nem született kislányt ábrázol, aki megbocsátóan fordul az anya felé.

A vándorszobor egyházmegyei útjának részletei az alábbi plakáton olvashatók.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria