A szülőföld megtart és hazahív – Háromszéki papok találkozóját tartották Erdélyben

Külhoni – 2023. július 9., vasárnap | 20:52

Az évenként megrendezett, a háromszéki származású papokat egybehívó találkozóra idén július 5–6-án került sor a Kovászna megyei Bereckben. Az ünnepi szentmisén Kovács Gergely gyulafehérvári érsek megáldotta a részben felújított plébániatemplomot is.

 Találkozunk – az omló föld porában.
Találkozunk – a forró napsugárban.
Találkozunk – a könnyben és a dalban.
Találkozunk – szélcsendben, zivatarban,
jó sorsban – rossz sorsban,
jó szóban – rossz szóban.
Bölcsőben. Temetőben. Tavaszi csokorban.
Ha másutt nem: Mindenség-tenger partján...
Találkozunk – ó, ezerszínű szó:
szent búcsúszó a búcsúzkodók ajkán!

(Wass Albert: Találkozunk)

Wass Albert versét Jénáki Anna szavalata el a berecki Szent Miklós római katolikus templomban a háromszéki születésű papok Bereckben szervezett találkozóján. Az eseményen jelen volt Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, aki az ünnepi szentmise főcelebránsa vot, Kerekes László püspök, valamint számos ministráns.

„Ferenc pápa Evangelii gaudium kezdetű buzdításában a következőket írja: „Csakis az Isten szeretetével való, boldog barátsággá átalakuló találkozásnak – vagy újra találkozásnak – köszönhetően szakadunk el elszigetelt lelkiismeretünktől és önmagunkba zártságunktól. Akkor jutunk el a teljességgel emberi létre, amikor már többek vagyunk, mint emberiek (...)ha valaki befogadta ezt a szeretetet, amely újra értelmet ad életének, hogyan is zárhatná magába a vágyat, hogy közölje azt másokkal?”

Mi is ma azért gyűltünk össze háromszéki születésű püspökök és papok, hogy kifejezzük Isten iránti szeretetünket és egymás iránti bartáságunkat, törődésünket, amelyet nyíltan akarunk közölni mindenkivel, hogy nagyon jó a Szerető Istennel élni, és azt egymással találkozók alkalmával megosztani – fogalmazott köszöntőjében Csomós László plébános.

Az ünnep alkalmából Kovács Gergely megáldotta a felújított templomot, szentbeszédében pedig bátorította a jelen lévő híveket hogy valamennyien, hasonlatosan az ősök által verejtékes munkával épített templom gondozásához, építsék és gondozzák lelki templomainkat. „Jézus az egyetlen Úr, aki valamennyiünk lelki templomában ott lakozik, megmenti a benne bízókat” – emlékeztetett az érsek.

Sor került a megjelent háromszéki püspökök és papok bemutatására, akiknek a ministránsok emlékplakettet, virágot adtak át. Az emlékplakettek készítője a martonosi Farkas Róbert.

Az ünnepi szentmise után Csomós László plébános megköszönte a résztvevőknek a jelenlétet, valamint a templom felújításában való szerepvállalását Románia és Magyarország kormányának, Kovászna megye Tanácsának, a város önkormányzatának, a helyi intézményeknek, magánvállalkozásoknak, név nélküli támogatóknak, akik segítségével megvalósulhattak a templom felújítási munkálatai.

„Hála és köszönet elsősorban az Istennek, a mai szép ünnepért és a kegyelmi ajándékokért, a találkozás öröméért. Ugyanakkor köszönet az érsek és püspök atyáknak, valamint a paptestvéreknek, hogy megtiszteltek jelenlétükkel és együtt mutathattuk be a legszentebb áldozatot a megújult templomban. Köszönjük népünkért végzett imádságaikat, fáradozásukat, valamint egyházmegyei szolgálatukat – mondta a plébános, aki köszönetét fejezte ki továbbá az egyházközség szülöttének, Kosztándi István hegedűművésznek is, aki játékával emelte az esemény fényét, illetve Gergely Gábornak, a Boldog Özséb Plébánia kántorának, aki orgonán működött közre a koncerten.

„Büszkeség tölt el a híveimért, igazán élő közösségben élhetem mindennapjaim. Nélkülük ez az ünnep nem valósulhatott volna meg! Többségében olyan emberek laknak Bereckben, akik szeretik egyházukat, papjukat, templomukat, szeretnek imádkozni, segítséget nyújtani” – mondta Csomós László.

Az ünnepi kivonulást követően került sor a berecki születésű, Magyarországon élő, nemzetközi hírnevű Kosztándi István Liszt Ferenc-díjas hegedűművész ünnepi koncertjére.

Az évenként megtartott találkozó – amelyre nagy számban érkezntek sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi hívek is – ötletgazdája, szervezője, koordinátora Csomós László.

A háromszéki születésű papok találkozója másnap reggel ugyancsak szentmisével zárult, melyet az elhunyt háromszéki papokért ajánlottak fel. Záróprogramként a reggeli után a helytörténeti gyűjteményt tekintette meg a papi közösség, amelyet annak megálmodója és kivitelezője, Balogh András mutatott be nekik.

A találkozóról Ferentzi László írt beszámolót, amelyet teljes terjedelemben IDE kattintva olvashatnak.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Héjja Bécó

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria