A Szűzanya mindenkit szeretettel fogad – Fernández bíboros levele a legfőbb indiai Mária-kegyhelyre

Kitekintő – 2024. augusztus 8., csütörtök | 17:01

Victor Manuel Fernández bíboros, a Hittani Dikasztérium prefektusa levelet küldött a Kelet Lourdes-jaként emlegetett indiai velankanni Mária-kegyhelyre annak ünnepe előtt. Az augusztus 1-jén kelt, Ferenc pápa által jóváhagyott üzenetben kifejezi a Szentatya nagyrabecsülését a kegyhely iránt, és felhívja a figyelmet a zarándokok – köztük a nem keresztények – által elnyert lelki gyümölcsökre.

Victor Manuel Fernández bíboros úgy fogalmazott: „A sok lelki gyümölcs, amely e kegyhelyen terem, arra késztet bennünket, hogy felismerjük a Szentlélek állandó tevékenységét ezen a helyen.” A velankanni bazilika, mely Szűz Mária, a betegek gyógyítója (Our Lady of Good Health, szó szerinti fordításban: Egészség Szűzanyja – a szerk.) kegyhelye, szeptember 8-án tartja búcsúünnepét.

A Tamilnádu államban fekvő velankanni kegyhelyet évről évre mintegy 2 millió zarándok keresi fel. Az itt kialakult áhítat a 16. század végéig nyúlik vissza; 1600 körül történt itt három Mária-jelenés.

A jelenések helyén templomot építettek, amelyet aztán több ízben kibővítettek, és 1962-ben XXIII. János pápa basilica minor rangra emelte. Sok zarándok imádkozik a kegyhelyen betegségből való gyógyulásért; a bazilikában pedig számtalan votív táblácska, valamint ezüstből, aranyból megmintázott testrész jelzi az imák meghallgatását. A keresztények mellett sok hindu és muszlim is felkeresi a kegyhelyet, amit a Kelet Lourdes-jának is neveznek. (Forrás: Wikipédia)

Sok nem keresztény zarándok, aki vigasztalást keres, szintén megtapasztalja e gyümölcsöket – hangsúlyozta bíboros. „Néhányan meggyógyultak betegségükből, és sokan békére és reményre találnak. Kétségtelen, hogy a Szentlélek is munkálkodik bennük, és válaszol Mária közbenjárására. Ezt nem szabad a szinkretizmus vagy a vallások keveredése egy formájának tekinteni – tette hozzá a Hittani Dikasztérium prefektusa. –

A kegyhely olyan hely, ahol megnyilvánul Szűz Mária közelsége, aki mindenkit szeretettel fogad, és megmutatja az Úr szeretetét azoknak, akik elmélkednek róla. Jézus anyja azoktól sem tagadja meg vigasztalását, akik nem részesülhetnek a Katolikus Egyház szentségeiben.”

Victor Manuel Fernández bíboros kiemelte, hogy Ferenc pápával felidézték a hit e jelentős helyének lelki szépségét augusztus 1-jén, amikor a pápa fogadta őt. „A Szentatya törődik a hívő zarándokok népi vallásosságával, mert ők tükrözik a zarándok Egyház szépségét, amely Jézust keresi Szűz Mária karjában, és az ő anyai szívére bízza fájdalmát és reményét.” Emiatt – tette hozzá a bíboros – Ferenc pápa nagyrabecsülését fejezte ki az indiai kegyhely felé. A velankanni kegyhelyen tervezett szeptemberi szertartásokra készülve a pápa atyai áldását adja minden zarándokra.

A hagyomány szerint szerint Velankanniban Szűz Mária először a 16. században jelent meg egy fiatal férfinak, aki éppen tejet vitt egy vásárlónak, és Szűz Mária arra kérte, hogy ajánlja fel azt a Gyermekének, akit a karjában tartott. A fiatalember azonnal beleegyezett, de amikor odaért a vásárlójához, látta, hogy a tej még mindig a korsójában van. „Ez – írta Victor Manuel Fernández bíboros – azok nagylelkűségét fejezte ki, akik hajlandók adni valamit másoknak saját szegénységükben. Nem kell sok minden ahhoz, hogy nagylelkűek legyünk.

A meghívás, hogy megosszuk javainkat másokkal, hogy segítsünk, hogy közel legyünk azokhoz, akiknek szüksége van ránk, mindig visszhangozzék ezen a helyen. Szűz Mária szereti gyermekei nagylelkűségét.”

A Hittani Dikasztérium prefektusa méltatta a „szép hagyományokat, amelyek a Szűzanya szegény és beteg gyermekekkel való találkozásáról szólnak” a kegyhelyen. Így nyilvánul meg Mária gyengédsége és közelsége, akit Jézus mindannyiunk anyjaként szeretett volna ránk bízni. A Szűzanya közbenjárására Jézus Krisztus gyakran kiárasztja erejét, és helyreállítja a betegek egészségét.

A bíboros emlékeztetett arra, hogy

2002-ben II. János Pál ezt a helyet választotta a betegek világnapjának központi megünneplésére. „Tehát ugyanaz a Szűz Mária, aki Lourdes-ban megmutatta magát, Indiában is megnyilvánult a betegek gyógyítójaként.”

„Nem pusztán a testi egészségről van szó – zárta levelét Victor Manuel Fernández bíboros –, hanem arról, ami a lelket is érinti. Máriát szemlélve mindannyian felismerhetjük Jézus Krisztus szeretetét, amely meggyógyítja szomorúságunkat, gyötrelmeinket és félelmeinket. Ha megállunk Szűz Mária előtt, még ha a hit és a szeretet egy rövid idejére is, anyai tekintete helyreállítja bennünk a békét.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News; Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria