A Szűzanya születésnapján a rászorulókat látták vendégül a nigériai Lagosban

Kitekintő – 2024. szeptember 20., péntek | 16:47

A Szent Leó-plébánia adott helyet idén a már hagyománnyá vált nagyszabású vendégségnek, amelyet Szűz Mária szeptember 8-án ünnepelt születésnapja, Kisboldogasszony ünnepe alkalmából rendeznek a lagosi főegyházmegyében.

Több mint ötezer gyermeket és felnőttet láttak vendégül az országot sújtó gazdasági nehézségek ellenére is Lagosban, Nigéria legnagyobb városában, a Szent Leóról elnevezett plébánián. Oluwakemi Akinleye FSP nővér számolt be az ünnepről a Vatican News angol nyelvű felületén.

2024-ben Kisboldogasszony, Szűz Mária születésének ünnepe vasárnapra esett, így nem jelent meg a liturgiában, azonban a lagosi Szent Leó-plébánia Mária-szerető hívei úgy döntöttek, vasárnap délután az ünnep alkalmából vendégül látják a rászorulókat.

Részt vett az eseményen John Onaiyekan bíboros, Abuja emeritus érseke is, számos pap, szerzetes és a hívek sokasága.

A nagyszabású szeretetvendégség hagyománya a covidjárvány idején kezdődött, és egyre inkább kinőtte magát az elmúlt években. A helyi szervezőbizottság már az év elején elkezdi az adománygyűjtést erre a célra, hogy szeptember 8-án mindenkinek jusson ennivaló. Az adakozók jelentős része idős, nyugdíjas ember, aki örömmel osztja meg azt, amije van, a rászorulókkal.

Hívő emberek, akik jól ismerik a megosztás örömét.

A több mint ötezer fős sokasághoz szólva Onaiyekan bíboros megköszönte a szervezők munkáját, az adakozó jótevők hozzájárulását, és a résztvevők jelenlétét, hogy eljöttek megünnepelni az ajándékot, amelyet Máriában kaptunk valamennyien.

Mária édesanya, aki megérdemli, hogy ünnepeljék, nem csupán a születésnapján, hanem egész évben, mert ő maga is mindennap gondot visel ránk mint anyánk, közbenjárónk és tanítónk”

– mondta a bíboros.

John Aniagwu plébános, a lagosi érsekség általános helynöke azt mondta: „Nigéria nehéz időket él meg gazdasági szempontból. Ezért is annyira dicséretre méltó ez a kezdeményezés, hogy az ünnepen nagylelkűen enni adjunk több mint ötezer embernek, néhány adakozó jóvoltából.”

Nigéria számos társadalmi és gazdasági problémával kell hogy szembenézzen, amelyek következtében sok családnak okoz gondot a megélhetés, a mindennapi betevő.

A Szent Leó-plébánián az ünnepet végül himnuszokkal és imákkal zárták, amelyekkel Máriához fordultak, anyai gondoskodását és védelmét keresve-kérve.

Forrás: Vatican News angol nyelvű oldala

Fordította: Verestói Nárcisz

Fotó: Vatican Media; St. Leo Parish (Ikeja)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria