A teremtett világ egy része emelkedett a mennybe – Nagyboldogasszony ünnepe Szabadka-Szentkúton

Külhoni – 2023. augusztus 22., kedd | 9:00

Talán még soha ennyien nem gyűltek össze Nagyboldogasszony ünnepén Szabadka-Szentkúton, a Könnyező Szűzanya titulusú egyházmegyei kegyhelyen, mint idén augusztus 15-én este. Ezen a napon Szentkúton minden évben kétnyelvű – horvát és magyar – szentmisével várják a zarándokokat, hisz az egyházmegye egész hívő közösségének, nyelvi hovatartozástól függetlenül, kedves ez az ünnep.

Željko Šipek kegyhelyigazgató a szentmise elején hangot adott örömének, amiért ilyen nagy számban jöttek a hívek, tanúsítva ezzel szeretetüket a Szűzanya és maga a kegyhely iránt is.

Emellett beszámolt a legújabb fejlesztésekről is, és elmondta, hogy a szentmise végén Te Deumot énekelnek majd, hálából a megvalósított beruházásokért és azoknak a munkájáért, akik bármilyen formában hozzájárultak mindehhez.

Az ünnep meghívott szónoka Sótanyi Ferenc, a szabadkai Avilai Szent Teréz-székesegyházban szolgáló állandó diakónus volt.

Szentbeszédében többek között kiemelte, hogy a teremtő Isten a Szűzanyával megtette azt, amit mindnyájunkkal meg fog tenni: átalakítja gyarló testünket, és megdicsőült, romolhatatlan testet ad.

Mária mennybevételével a teremtett világ egy része emelkedett a mennybe. A mai ünnep pedig azt üzeni: mint a teremtett világ része egyszer a mi testünk is részesül Isten dicsőségében.

A szentmise végén a sándori Mária, az Egyház Anyja-plébániatemplom kórusa elénekelte a Boldogasszony Anyánk és a Zdravo Djevo kezdetű Mária-énekeket.

Forrás: Szabadkai Egyházmegye

Szöveg: Illés Hajnalka

Fotó: Kovács Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria