A tervek szerint halad a debreceni görögkatolikus főszékesegyház felújítása

Hazai – 2024. január 17., szerda | 12:10

Tavaly ősszel kezdődött az Istenszülő Oltalma görögkatolikus főszékesegyház felújítása Debrecenben. Az Attila téri templomban a terveknek megfelelően haladnak a munkálatok – adta hírül a Hajdúdorogi Főegyházmegye január 15-én.

Tavaly ősszel jelentették be, hogy az Istenszülő Oltalma görögkatolikus főszékesegyház kívül-belül megújul. A beruházás a magyar kormány anyagi támogatásával, a főegyházmegye saját forrásaiból és a hívek adományaiból valósul meg. A kivitelezés teljes összege várhatóan 2,5 milliárd forint, melyből 2 milliárd forintot biztosított az állam.

Akik a környéken járnak, már tapasztalhatták a változást: lezárták a templom környékét, munkagépek állnak az udvaron, és már felállványozták az épületet is. A templomtérben tizenkét méter magasságig fel van újítva és le van tisztítva a vakolat. Két méter magasságig pedig lélegző vakolatot helyeztek fel a szakemberek – számolt be róla a kivitelező részéről Gál Attila.

A rétegrendben felverték a betonaljzatot és a rajta lévő burkolatot: ez nagyjából száz köbméternyi betonhulladékot jelent. Ezután körülbelül még harminc centiméter vastagságú földet kell kivinni a templomból, hogy az új padlófűtés rétegrendje megfelelő legyen. Jelenleg az erősáramú kábelek védőcsöveinek beépítése zajlik – mondta el Gál Attila.

A szentélyben a hat ablakból négyet már feltártak. Két ablaknál a három debreceni mártír festménye van a falon, amit a tervek szerint a restaurátor speciális technikával egyben levesz onnan. Ha ez megtörténik, utána kinyílik majd a másik két ablak is, ami teljesen világossá teszi a szentélyt.

Jelenleg az állványozást végzik, ami a hajó háromnegyedében már kész. Természetesen a rossz téglákat kicserélik, de már megtörtént a homlokzat tégláinak próbacsiszolása is. A tetőhéjazat cseréjéhez is kell majd az állványzat, de azt, ha az időjárás engedi, akkor tavasszal tervezik felújítani. Leszedik a régi lemezt, megnézik a tetőszerkezetet, a hibákat pedig a terveknek megfelelően kijavítják. A felületkezelés és gombamentesítés után kerül rá páraáteresztő fólia és arra rézlemez fedés, ami előpatinázott, speciális poliuretán védőréteg borítja.

Gál Attila hozzátette: most egy kis izgalom van bennük, hiszen különösen vigyázni kell a szentély padlóburkolatának megbontása során a meglévő ikonosztázionra. Mire lehet számítani? Elmozdulhat, megrepedhet, de természetesen igyekeznek, hogy ez ne történjen meg, ezért próbafúrásokat fognak majd végezni.

A remények szerint húsvét után elkezdődhet a kupola restaurálása is. „A megrendelő kérése, hogy a húsvétot megelőző hét szombatjára a padló rétegrend, illetve a fa nehézállvány készüljön el. Erre fog majd a térállvány kerülni, ezen szokott a restaurátor dolgozni. Mi igyekszünk ennek eleget tenni – fogalmazott Gál Attila, hozzátéve: Sok imát kérünk, mind a megrendelő, mind a hívek részéről.

A kivitelezésre összesen két év áll rendelkezésre.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye/BSZI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria