A többletet keresik a látnivalók mellett – Gondolatok a vallásturizmus oktatásáról Kolozsváron

Külhoni – 2024. augusztus 24., szombat | 19:00

Hogyan gazdálkodunk szellemi és épített örökségünkkel? Mi ebben a nevelés, oktatás szerepe? Többek között e kérdéseket járták körül „A vallásturisztikai szakképzés aktuális kérdései” című kerekasztal beszélgetőpartnerei augusztus 22-én, a Kolozsvári Magyar Napok keretében a Főtér23 rendezvényteremben.

A Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa szervezésében megvalósult kerekasztal-beszélgetés meghívott vendégei Ádámkó István, a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója, Schuller Hajnal, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum igazgatója, Konrád Katalin, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója, valamint Novák István, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektorhelyettese voltak.

Az egyházra lehet legtovább támaszkodni a magyar identitás megőrzésében – hangsúlyozta az eseményen Kőrösi Viktor Dávid vezető konzul.

Harmadik éve rendezi meg a főkonzulátus a vallásturisztika témájú beszélgetéseket, az idei alkalom moderátora Koncz Attila szakújságíró, teológus volt, aki a megelőző napon Kolozsvár templomaiban tartott tematikus sétákat.

Koncz Attila elsőként a kerekasztal résztvevőinek személyes érintettségére kérdezett rá. Konrád Katalin több gondolatot is felvetett, ami inspirálja: a lakosság érdeklődését a turisztikai objektumok iránt, egy tanárkollegája lelkesedését, ami rá is átragadt. Mint mondta, eltöprengett rajta, diákjai mire, hogyan hasznosíthatják ezeket az ismereteket.
Ádámkó István iskolájuk, tanári közösségük éves zarándoklatát említette: legutóbb Pannonhalmán jártak, korábban pedig Mátraverebély-Szentkúton… A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban a vallásturisztikai osztály a teológiai osztály utóda, így a szülők tágabb perspektívát kértek, mert attól féltek, ez egy papi szemináriumi előkészítő – idézte fel az igazgató.

Schuller Hajnal elmondta, a diákokkal ők is évente zarándokként járnak a világban. Igazgatóként e mellett az élmény mellett a személyes felelősségtudat és az elkötelezettség vezette, amikor az iskolába a két reál osztály mellé egy humán szakirányt is kerestek, olyat, ami a Báthory-líceum katolikus múltjához méltó.

Novák István egri rektorhelyettes gyermekkora két hobbijára emlékezett vissza: a ministrálásra és a könyvtárlátogatásokra, utóbbiban a turisztikai kiadványokat olvasta előszeretettel. Tanulmányai során azt tapasztalta: a teológiai tudományok közt épp csak a gyakorlati szervezésre, közösségek vezetésére nem tanították meg. Ami későbbi papi praxisában segítette, az a zarándokút volt, közeli és távoli helyekre egyaránt. Négy éve az Egri Főegyházmegye vette át az egyetemet, így több más szak mellett már van vallásturisztikai képzés is.

Koncz Attila hozzátette: a személyes érintettséget, az első tapasztalatot a zarándoklatok terén számára is az utasként való részvétel jelentette. Tíznapos, buszos zarándoklaton járt Lourdes, Fatima célpontokkal, és bár élményei eltérőek voltak, mégis meghatározóak lettek.
A beszélgetésben elhangzott: Nagyváradon és Szatmárnémetiben is öt éve működik a képzés, amelyet nemrég hivatalosan is akkreditáltak. Sok a gyakorlat a különböző helyszíneken, például a püspöki palotában, a templomokban. Nagyváradon a 9. osztályba például 52-en jelentkeztek a 24 Böcskei László megyéspüspök nagyon támogató, a tanulók többek között a püspöki palota különböző vallásturisztikai rendezvényein is kipróbálhatják magukat.

Kolozsváron ősztől indul az első vallásturisztika szakirányú osztály, a 24 helyre 66 jelentkező volt. Akik elvégzik az iskolát, azoknak bőven lesz lehetőségük: csak a Szent Mihály-templomot 30 ezer látogató keresi fel havonta. A toronyra is átlagosan legalább 3000-en kíváncsiak, ide kifejezetten szükséges a szakképzett segítség, amit a diákok szakgyakorlatként végezhetnek majd.

Miért is különböztetik meg az egyházi turizmust a más típusú turizmustól? Mit lehet középiskolában vallási turizmus terén nyújtani? A hallgatóság által feltett kérdésekre Koncz Attila bő tapasztalata alapján válaszolt, felhívva a figyelmet a zarándokturizmus és vallási-kulturális turizmus közti különbségre, ugyanakkor tapasztalt zarándoklatvezetőként arról is beszámolt: az ilyen utakon is vannak kereső turisták, akik a közösségi élményt is keresik, a többletet a látnivalók mellett.

A beszámoló a vallásturisztikai témájú kerekasztal-beszélgetésről teljes terjedelmében IDE kattintva olvasható.

Forrás: és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria