A vallások közötti összhang előmozdítása az emberiség javára – Az Istiqlal 2024 közös nyilatkozata

Ferenc pápa – 2024. szeptember 5., csütörtök | 15:13

Szeptember 5-én reggel Ferenc pápa Jakartában az Istiqlal mecsetben tartott vallásközi találkozón vett részt, ahol KH Nasaruddin Umar főimámmal együtt aláírták Az Istiqlal 2024 közös nyilatkozata című dokumentumot, melyet az alábbiakban közreadunk magyar fordításban.

Az Istiqlal 2024 közös nyilatkozata

A vallások közötti összhang előmozdítása az emberiség javára

Amint az elmúlt évtizedek eseményeiből látható, világunk egyértelműen két súlyos válsággal néz szembe: az elembertelenedéssel és az éghajlatváltozással.

1. Az elembertelenedés világméretű jelenségét elsősorban a széles körben elterjedt erőszakos cselekmények és konfliktusok jellemzik, melyek gyakran riasztóan sok áldozatot követelnek. Különösen aggasztó, hogy a vallást gyakran eszközként használják fel ehhez, szenvedést okozva sokaknak, különösen nőknek, gyermekeknek és időseknek. A vallás szerepének azonban minden emberi élet méltóságának előmozdítását és védelmét kellene magában foglalnia.

2. Közös otthonunknak, a teremtett világnak az emberi kizsákmányolása hozzájárult az éghajlatváltozáshoz, melynek olyan pusztító következményei vannak, mint a természeti katasztrófák, a globális felmelegedés és a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok. A jelenleg zajló környezeti válság a népek harmonikus együttélésének akadályává vált.

E két válságra válaszul, vallási tanításainktól vezérelve és elismerve a „Pancasila” indonéz filozófiai elv hozzájárulását, a többi jelenlévő vallási vezetővel együtt a következő felhívásokat fogalmazzuk meg:

i. Hatékonyan népszerűsíteni kell vallási hagyományaink közös értékeit, hogy legyőzzük az erőszak és a közömbösség világunkat sújtó kultúráját. A vallási értékeknek a tisztelet, a méltóság, az együttérzés, a megbékélés és a testvéri szolidaritás kultúrájának előmozdítására kell irányulniuk, hogy legyőzzük mind az elembertelenedést, mind a környezetpusztítást.

ii. Különösen a vallási vezetőknek, saját spirituális narratíváik és hagyományaik által inspirálva, együtt kell működniük az említett válságok kezelésében, okaik megtalálásában és a megfelelő intézkedések meghozatalában.

iii. Mivel egyetlen világméretű emberi család létezik, a vallásközi párbeszédet a helyi, térségi és nemzetközi konfliktusok – különösen a vallással való visszaélés által szított konfliktusok – megoldásának hatékony eszközeként kellene elismerni. Továbbá vallási meggyőződéseink és szertartásaink különleges képességgel rendelkeznek arra, hogy az emberi szívhez szóljanak, s ezáltal elősegítsék az emberi méltóság mélyebb tiszteletét.

iv. Elismerve, hogy az egészséges, békés és harmonikus életkörnyezet létfontosságú ahhoz, hogy Isten igaz szolgáivá és a teremtett világ őrzőivé váljunk, tisztelettel kérünk minden jóakaratú embert, hogy határozottan lépjen fel a természeti környezet és erőforrásai épségének megőrzése érdekében, mivel ezeket az előző nemzedékektől örököltük, és reméljük, hogy továbbadhatjuk gyermekeinknek és unokáinknak.

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatikáni Sajtószolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria