A valódi nevelés az egész személyt megszólítja – A pápa fogadta a marista iskolatestvérek tagjait

Ferenc pápa – 2022. március 25., péntek | 13:40

Ferenc pápa március 24-én, csütörtökön délelőtt fogadta a marista iskolatestvérek nagykáptalanjának mintegy negyven résztvevőjét. Hozzájuk intézett beszédében hangsúlyozta, meg kell haladni a felvilágosodás ideológiai elképzelését a nevelésről.

Nyolc évente gyűlik össze a marista iskolatestvérek soknemzetiségű, multikulturális családjának nagykáptalanja, hogy a rend tagjainak képviseletében megvitassák a nevelést érintő küldetésük helyzetét.

A marista nagykáptalan tagjaihoz intézett beszédében arra buzdított a Szentatya, hogy a fiatalokat formálják a teremtett világ őrzőivé, akik nem elégszenek meg a felszínes szlogenekkel, hanem meghallják a föld és a szegények segélykiáltását. „Ez Isten távlata” – hangsúlyozta a pápa.

A felvilágosodás ideológiája szerinti nevelés eszmék ismételgetése. Ehelyett arra van szükség, hogy túllássunk önmagunkon. A valódi nevelés az egész személyt megszólítja, gondolati, érzelmi és cselekvési síkon. Mindig előre kell tekinteni, csak így tudunk haladni. Ez nem azt jelenti, hogy el kell szakadnunk a gyökereinktől.

Nincs ellentmondás a gyökerekhez való hűség és az egyetemes nyitás között, mert ez a folytonosság, a normális fejlődés része.

Krisztus példáját kövessük, aki mindvégig hűséges a rábízott néphez, hogy szolgálatunk mindenki számára gyümölcsöző legyen, Isten kegyelméből – mondta a marista iskolatestvéreknek Ferenc pápa.

A Marista Testvérek Tanító Rendjét 1817-ben alapította a francia Szent Marcellin Champagnat atya (1789–1840). A marista testvérek Istennek szentelt szerzetesek, akik Mária példája nyomán Jézust követik. Közösségben élnek, a nevelésnek szentelve életüket, különös tekintettel a rászoruló gyerekekre és a fiatalokra.

A világ 76 országában, 5 kontinensen 4300 marista testvér működik. Munkájukat több mint 40 ezer világi hívővel együtt végzik, mintegy félmillió gyermek és fiatal körében.

Forrás: marista.hu

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria