A venezuelai választások utáni káosz közepette a püspökök békés magatartásra szólítanak

Kitekintő – 2024. július 31., szerda | 15:39

Alig több mint 24 órával a július 28-i venezuelai elnökválasztás után, amely az országot ismét a válság és a városi gerillaharcok légkörébe taszította, a venezuelai püspökök csatlakoznak mindazokhoz, akik Venezuelán belül és kívül követelik a választási jegyzőkönyvek ellenőrzését.

„Isten népének lelkipásztoraiként szorosan követjük a legújabb események alakulását, és szeretnénk mindenkinek kifejezni közelségünket és szándékunkat, hogy lelkipásztori támogatást nyújtsunk ezekben az aggasztó időkben” – bátorítottak a főpásztorok.

Július 28-án – írják egy, a Venezuelai Püspöki Konferencia közösségi oldalain közzétett bejegyzésben (az intézményi honlapon nincs hivatalos megjegyzés) „a választási folyamatot az összes venezuelai tömeges, aktív és polgári részvétele jellemezte. Ezzel mintegy megerősítettük demokratikus hivatásunkat”.

Ennél a demokráciánál fennáll a veszélye annak, hogy nem lesz életerős, tekintettel a ellentmondásos választásokra, amelyek ismét megerősítették Nicolás Maduro Moros elnököt a szavazatok több mint 51 százalékával. A választási csalás vádját a polgárok, az ellenzék, sőt több ország, például Olaszország, az Egyesült Államok és több dél-amerikai ország is megfogalmazta. A kormány ezért kiutasította Argentína, Chile, Costa Rica, Peru, Panama, a Dominikai Köztársaság és Uruguay nagykövetét, „beavatkozással” vádolva őket, és felfüggesztette a Dominikai Köztársaságba és Panamába tartó repülőjáratokat. Az ENSZ is „teljes átláthatóságot” kért a szavazás eredményét illetően.

„Maradjunk szilárdak a reményben” – buzdítottak a venezuelai főpásztorok, kiállva a nagyszámú tüntető mellett, akik jelenleg az utcán tiltakoznak. Ugyanakkor határozottan elítélték az erőszakot: „Gondolatainkat és jogos követeléseinket a tisztelet és a tolerancia eddigi békés hozzáállásával kell megvalósítanunk.”

Eközben az ország városaiban gerillaharcok dúlnak. Utcai erőszak és tüntetések zajlanak Maduro újraválasztása mellett és ellen egyaránt. Az ellenzék vezetője, María Corina Machado egy sajtótájékoztatón kijelentette: megszerezték „a szavazatok több mint 73 százalékát, tehát a mi választott elnökünk Edmundo González”, és neki erre „bizonyítéka” van. Ez a bizonyíték „hamarosan elérhető lesz egy mindenki számára hozzáférhető portálon keresztül” – tette hozzá.

Azonban úgy tűnik, az erőszak nem ér véget. A választások óta a 23 államból 20-ban 187 tüntetést regisztráltak. Az emberi jogi szervezetek szerint több mint 40 személyt letartóztattak. Két ember meghalt, de ez a szám növekedhet.

Forrás: Fides.org

Fotó: Vatican News; ANSA

Hollósi Judit/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Tüntetés Caracasban az elnökválasztás utánCaracas, Venezuela főváros