A Vérrel Könnyező Szűzanyához zarándokolt a Győr Környéki Esperesi Kerület közössége

Hazai – 2023. június 22., csütörtök | 11:16

Június 17-én a Győr Környéki Esperesi Kerület papjai és hívei elzarándokoltak a győri Vérrel Könnyező Szűzanya kegyképéhez. A Nagyboldogasszony-székesegyházban minden hónap 17. napján szentmisét mutatnak be annak emlékére, hogy 1697 márciusában ezen a napon hullatott három órán keresztül véres könnyeket az Írországból származó Mária-kép.

A zarándoklat egyben készület volt a Győri Egyházmegye főtemplomának szeptemberi újraszentelésére.

„Köszönöm, hogy eljöttek, együtt ünneplünk és imádkozunk” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a Győr Környéki Esperesi Kerület papjait és híveit, minden jelenlévőt Böcskei Győző, a székesegyház plébánosa.

A mai alkalom különös nap számunkra, amikor a délelőtti órákban két diakónust és három áldozópapot szentelt Veres András megyéspüspök a Győri Egyházmegye szolgálatára – mondta a plébános. – A hivatás mindig ajándék és titok, ahogy ezt Szent II. János Pál pápa megfogalmazta. „Ennek a titoknak lettek befogadói és hordozói a mai napon szentelt testvéreink. De mi is – papok és hívők – egyaránt hordozzuk magunkban saját életünk hivatását.” Hálát adni jöttünk ezért a kőből épült templomért, amely Isten lakóhelye és az imádság otthona. Itt mindannyiunk lelke megnyugodhat.

A szentmise főcelebránsa, Varga Balázs kerületi esperes, öttevényi plébános megköszönte Böcskei Győző szavait. 

Szentbeszédében a kerületi esperes úgy fogalmazott: az imádságunkban eggyé válva fejezzük ki hódolatunkat a Mindenható Atyaisten előtt.

Hálát adunk ezért a templomért és azért, hogy mi magunk is a Lélek templomai lehetünk.

Gyermeki bizalommal köszöntjük égi édesanyánkat, Szűz Máriát, és kérjük közbenjárását önmagunkért, családjainkért, plébániai közösségünkért, az esperesi kerületért, magyar hazánkért és Anyaszentegyházunkért. Mindannyiunknak van emléke erről a bazilikáról: akár egy szép szentmise egy búcsújárás alkalmával, vagy valamilyen szentségkiszolgáltatással kapcsolatban. A papoknak különösen is kedves hely, hiszen itt nyerték el a papság kegyelmét a felszentelés által.

A zarándoklás egyidős az Isten–ember-kapcsolattal. A Teremtés könyvében olvashatjuk, hogy az Úr azt mondja Ábrahámnak: vonuljon ki a földjéről arra a helyre, amelyet mutat neki. Ábrahám nem tudta, mi az Úr terve, mégis vállalt minden kockázatot és nehézségét. Mi is elindultunk, vállalva ennek az útnak a fáradalmait, hogy célhoz érjünk. Az út végén Istennel akartunk találkozni, és ez a találkozás létrejött – mondta prédikációjában Varga Balázs. – Jézusról is tudjuk, hogy többször elzarándokolt a jeruzsálemi templomba, ahol tanított is. A középkorban elsősorban a Szentföldre zarándokoltak, hogy felfedezzék Jézus életének nyomait.

Ma is reneszánszát éli a zarándoklat; hívek sokasága búcsújáró helyeket keres fel, ahol letehetik terheiket, megfogalmazhatják kéréseiket. Mi is ezt tesszük most: szívünk buzgóságával és szeretetével jöttünk, hogy megtisztuljunk, hogy lelki táplálékkal megerősödjünk a szentáldozás által, hogy egy testté tudjunk válni az imádságban, az énekben és a tanítás meghallgatásában.

Isten felajánlja kegyelmi segítségét. Az már rajtunk múlik, hogy ez mennyire lesz gyümölcsöző az életünkben – hangsúlyozta a szentmise főcelebránsa. – Jézus hív bennünket, hogy a mindennapok forgatagában nyugalmat találjon a lelkünk. Magunk mögött hagyhatjuk a nehézségeket és problémákat, hogy egészen át tudjuk adni magunkat Isten imádásának.

A mai világ egyik nagy tragédiája, hogy elvesztette a szent és a szentség iránti érzékét; nem tud különbséget tenni a szent és a profán világ között. Jézus Krisztusban elérhetővé válik Isten közelsége számunkra. Táplálékunkká válik, nekünk ajándékozza magát az Oltáriszentségben. Egybegyűjt bennünket, hogy az Eucharisztia által közösséggé formáljon minket. 

A szentmise olvasmányai a közösség, a kiválasztottság érzését erősítik bennünk. A választott nép tagjai megtapasztalhatták Jahve közelségét, védelmét és oltalmát még akkor is, amikor letérve a helyes útról méltatlanná váltak rá. Isten sosem fordult el tőlük. Krisztus meghalt a bűnösökért, Isten szeretete nem ismert határokat – olvashatjuk Szent Pál apostol a Rómaiakhoz írt levelében. Méltatlanságunk ellenére egészen odaajándékozza magát nekünk; kereszthalála által megszabadít minket bűneink rabságából, és szabaddá válunk a bűntől. Sokszor fáradtak, levertek, elcsigázottak vagyunk, Jézus ezért is hív közösségbe önmagával, ahogy az apostolokat. Ő táplál minket, felvértez reménnyel, hogy bennünket is küldjön a nyájához – emelte ki homíliájában az öttevényi plébános.

Ma három új pásztort választott ki, és küld erővel és hatalommal, hogy gondját viseljék a rájuk bízottaknak, hogy megszabadítsák őket a bűneiktől, hogy gyógyulást hozzanak a sebeikre, hogy Isten irgalmát és szeretetét közvetítsék az emberek között.

Nemcsak a papokat, hanem mindenkit hív Jézus, és oda küld, ahol a mindennapi feladataink várnak ránk. Azért teszi, hogy tanúságtevő módon tegyünk hitet mellette; a szeretetünket képesek legyünk másoknak önzetlenül ajánlani; ki tudjunk engesztelődni azzal, aki megbántott minket; legyünk képesek önfeláldozóan fordulni a másik ember felé; erőt, reményt, vigaszt adjunk másoknak; a keresőknek hiteles követendő keresztény életet tudjunk felmutatni – szögezte le Varga Balázs esperes. – Ma nem annyira tanítókra, hanem tanúkra van szüksége a világnak. Akkor éri el zarándoklatunk igazán a célját, ha más emberként térünk vissza, máshogy élünk a mindennapjainkban, Istennek tetsző módon tudjuk megélni emberi kapcsolatainkat.

Kérjük a Boldogságos Szűz Mária oltalmát és pártfogását, hogy tudatosan éljük meg keresztény hitünket, és vonzó módon istengyermeki voltunkat. Ehhez kérjük e bazilika kincseinek, a Vérrel Könnyező Szűzanyának, Szent László királynak és Boldog Apor Vilmos püspöknek közbenjárását – buzdította a híveket szentbeszéde végén a kerületi esperes.

A szentmisét követően az Értünk Vérrel Könnyező Szűzanya kegyképénél köszöntötték Máriát a zarándoklaton részt vevő papok és hívek, a Brenner János Papnevelő Intézet kispapjainak vezetésével.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Horváth Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria