A zene reményt adhat a fiataloknak – Szaléziak Kamerunban

Megszentelt élet – 2023. április 24., hétfő | 9:00

Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy a zene feldobja a lelket, és reményt kelt a kihívásokkal teli körülmények ellenére. Hogy a zene Isten csodálatos ajándéka, amely képes megérinteni a szíveket és az elméket, a kameruni Yaoundéban élő szaléziak is felismerték.

Kamerun a Trópusi- és Egyenlítői-Afrikai szalézi tartomány része a Csádi Köztársasággal, a Közép-afrikai Köztársasággal, Gabonnal és Egyenlítői-Guineával együtt. A tartomány tizennégy szalézi közösséggel rendelkezik, amelyek közül négy Kamerunban található.

Ezek egyike, a yaoundéi Szent Ágoston Teológiai Központ olyan területen található, ahol nagyszámú fiatal él. Az itt működő Don Bosco de Nkol Afémé Oratórium Ifjúsági Központ nagyon népszerű is a fiatalok körében. Az ország nyugati részén tapasztalható politikai instabilitás következtében a térség lakossága a migráció hatására jelentősen megnőtt, így a központba járó fiatalok száma is folyamatosan növekszik: szombaton és vasárnap nyitásakor általában 400–500 gyermeket és fiatalt fogadnak. Ez az egyetlen hely ugyanis a környéken, ahol a fiatalok szórakozhatnak, testileg, kulturálisan és lelkileg fejlődhetnek. A Don Bosco Központ célja, hogy befogadó helyet biztosítson a fiataloknak: pozitív környezetet, amely támogatja a lelki, intellektuális és szociális növekedésüket.

Ennek érdekében különféle tevékenységek állnak a fiatalok rendelkezésére: sport (futball, kosárlabda és röplabda), zene (zongora, gitár, dob, fúvószenekar), kultúra (tánc, művészet) és társasjátékok (Ludo, dáma, asztali foci, Awale stb.).

A fiatalok szeretik a zenét: számukra ez egy önkifejezési mód, ami nagy örömet okoz. Ennek elősegítésére a központnak hangszerekre van szüksége, illetve zenei képzésre is, hogy a fiatalok megtanulhassanak különböző hangszereken játszani. Amellett, hogy a zenei tevékenység fejlesztése remek tanulási lehetőség a fiatalok számára, hozzájárulna az ifjúsági központ tágabb életéhez is, hiszen a zenei eszközöket és hangszereket olyan rendezvényeken használnák, amelyekre a környékbeli fiatalokat gyűjtik össze.

A központ a zenén és minden egyéb tevékenységen keresztül arra törekszik, hogy megtanítsa a fiatalokat az együttléten keresztüli fejlődésre. A zene olyan terület, amely iránt a fiatalok közül sokan különös szenvedéllyel viseltetnek, ezért zenei tehetségük kibontakoztatásának segítése kiemelt prioritás. Jelenleg mintegy nyolcvan fiatal foglalkozik zenével a központban, akiket egy ötfős animátorcsapat felügyel, és csodálatos lenne látni, ahogy boldogulnak, megfelelő felszereléssel, hogy teljes zenei potenciáljukat kiaknázhassák.

A hangszertanulás előnyeiről szóló kutatás alapján az serkenti az agyat és növeli a memória kapacitását, élesíti a koncentrációt, és azt is kimutatták, hogy segít a matematikai képességek fejlesztésében. Továbbá az olvasási és szövegértési készségek is fejleszthetőek a kottaolvasás révén.

Egy hangszeren való játék elsajátításának más előnyei is vannak, amelyek talán kevésbé mérhetőek, de nem kevésbé fontosak. Például a szükséges idő és erőfeszítés türelemre és fegyelemre tanít. Van, amikor a gyakorlás frusztráló és nehéz, de akik folytatják, azok megtanulják a kitartás értékét. Továbbá, ahogy haladnak a tanulásban, a sikerélmény hatalmas lökést adhat az önbizalomnak és az önbecsülésnek. A zenélés a stresszt és a szorongást is oldja, és örömet okoz mind a zenésznek, mind a körülötte lévőknek.

A zene segít a szociális készségek fejlesztésében is. Ha valaki tagja lesz egy zenekarnak vagy zenei együttesnek, vagy akár csak egy másik személlyel duettezik, az lehetőséget ad számára a csapatban való együttműködés fejlesztésére, hiszen a zenészeknek meg kell hallgatniuk egymást és együtt kell dolgozniuk.

Hit szempontjából is olyan ajándék ez, amelyet az istentiszteleten keresztül gyönyörű módon meg lehet osztani. A 150. zsoltár arra ösztönöz bennünket, hogy különféle hangszerekkel dicsérjük Istent: trombitán, citerán, hárfán, dobbal, gitárral, fuvolával és cimbalommal. A 98. Zsoltár hasonlóképpen buzdít: „Ünnepeljétek az Urat országok, mind örüljetek és vigadjatok! Dicsőítsétek az Urat muzsikával…”

Forrás és fotó: Infoans.org/Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria