Admissziót és beöltözést ünnepeltek Gyulafehérváron

Külhoni – 2022. november 2., szerda | 12:10

Admisszióban részesültek és magukra öltötték a reverendát a gyulafehérvári papnevelő intézet harmadéves kispapjai október 30-án, vasárnap, a délelőtti szentmise keretében. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Kovács Gergely érsek volt; jelen volt Jakubinyi György nyugalmazott érsek, a nagy- és kisszeminárium elöljárói, tanárai, a jelöltek plébánosai és hozzátartozói.

Kovács Gergely érsek homíliájában a Jézussal való találkozás fontosságát emelte ki, rámutatva arra: mi kell hogy megtegyük a lépést Jézus felé, hiszen Zakeus is ekképpen cselekedett. Zakeus nem törődik azzal, ha nevetség tárgyává válik az emberek szemében, mivel számára a Jézussal való találkozás sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint a látszólagos szégyen. Sőt, Jézus betér Zakeus hívására az ő hajlékába, egy bűnös ember házába.

Jézus nem tesz a bűneiért szemrehányást, hiszen ő mindenkihez be akar térni. Befogadjuk-e mi Jézust, aki a házunkban akar megszállni? – fogalmazta meg kérdését a főpásztor.

A beöltözésre készülőkhöz szólva az érsek rámutatott, hogy az admisszió (liturgikus szertartás, amelynek révén az Egyház az állandó diakonátusra vagy az áldozópapságra készülőket a szentelés előtt a jelöltek közé felveszi – a szerk.) által a nyilvánosság előtt fejezik ki szándékukat a harmadévesek, hogy a papság útjára kívánnak lépni, szolgálva Krisztust, az Egyházat, és még inkább elmélyülve az isten- és emberszeretet gyakorlásában.

A homíliát követően sor került az admisszióra, amelyet a reverendák megáldása és a beöltözés követett.

Forrás és fotó:  Romkat.ro/Seminarium Incarnatæ Sapientiæ Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria