Adománygyűjtés indul a piski csata emlékhelyének méltó megújításáért

Hazai – 2024. szeptember 3., kedd | 18:26

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) Székesfehérvári Szervezete – a Szent László Alapítvánnyal együttműködve – gyűjtést szervez a piski csata emlékművének újraállítására. Az adománygyűjtést a székesfehérvári püspökségen szeptember 1-jén sajtótájékoztató keretében jelentették be.

A kezdeményezés résztvevőit Spányi Antal megyéspüspök köszöntötte. „Ennek a szabadságharcnak egyik kiemelkedő csatája a piski volt. Az elesett katonák emlékére obeliszket állítottak, amelyet ledöntöttek, és most rendkívüli módon előkerült. Remélhetőleg sikerül előteremteni a forrást a felállításához, hogy méltó emléke legyen az ott elesett honvédeknek. Fontosak ezek a történelmi események, és a Katolikus Egyház szívesen áll a mostani kezdeményezés mellé” – fogalmazott a főpásztor.

Böjte Csaba ferences szerzetes, a Szent László Alapítvány elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: nemcsak a rászoruló, árva gyermekeket kell felkarolni, hanem az árva köveket is, hogy történelmi múltunk emlékeit méltóan megőrizzük és bemutassuk a mai nemzedéknek. Csaba testvér elmondta, hogy közel húsz éve vásárolta meg a Szent László Alapítvány Bethlen Gábor szülőházát Marosillyén. Most az 1849. február 9-én zajlott piski csata helyszínét szeretnék emlékhellyé alakítani, ezért már megvásárolta az alapítvány a Dévához közeli területet és a rajta álló hajdani csárdát. A piski csata Trianon után lerombolt emlékművének felállítása azonban meghaladja az anyagi lehetőségeiket, és ezért szeretnék összefogással újra felállítani az obeliszket.

A tájékoztatón a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének nevében Görög István nyugalmazott ezredes elmondta: kiemelt feladatnak tekintik a szabadságharc eseményeinek emlékeit megőrizni, annak idején ezért jött létre a Pákozdi Katonai Emlékhely is. „Nagy fontosságú ütközete volt a szabadságharcnak a piski csata is, ami egy egész napig tartott, és rengeteg áldozatot követelt. Az emlékmű most az ismeretlenségből visszakerül a helyére, és hirdeti majd a piski csata jelentőségét.” Görög István azt is kiemelte, hogy a HTBK-val örömmel fordultak Székesfehérvár önkormányzatához, és sikerült is támogatókra találniuk. Szeptemberben, a honvédelem hónapjában pedig a Pákozdi Katonai Emlékhelyen is gyűjtést folytatnak.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója is méltatta az összefogást, ami támogatja, hogy a szabadságharc egyik leghíresebb és legvéresebb csatájának emléket állító kőoszlopot újraállítsák. Elmondta, hogy nemcsak anyagilag, hanem szakmai munkával is segítik majd az emlékmű felállítását. „Ez egy olyan feladat, amivel példát adhatunk másoknak, ezért szeretnénk a saját magunk anyagi eszközeivel is hozzájárulni ehhez.”

A felhívás fontosságát hangsúlyozta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is, és mint az ország egykori történelmi fővárosának vezetője, közös célnak nevezte az emlékhely megújítását. Kiemelte, hogy Székesfehérvár is hozzájárul a kezdeményezéshez. „Ebben az összefogásban Székesfehérvár azért is vesz részt, mert a nemzet egyik történelmi fővárosa. A városnak pedig van feladata és felelőssége is határon innen és határon túl a magyarság történelmében fontos helyek támogatásában.” A polgármester beszélt arról is, hogy a napokban Gyergyószentmiklóson, a Gac-hegy oldalában emlékezik meg a város arról a 159 székesfehérvári honvéd katonáról, akik ott vesztették életüket 1944. szeptember elején.

*

A sajtótájékoztatót szentmise követte a Szent István király székesegyházban, amelyet Spányi Antal megyéspüspök mutatott be Böjte Csaba ferences szerzetessel, Ugrits Tamás pasztorális helynökkel és Dózsa István plébánossal együtt.

Csaba testvér homíliájában arra hívta fel a figyelmet, emlékezni kötelességünk és közös felelősségünk, és erre kell nevelni a gyermekeinket is. „Őseinkről megemlékezni, halottainkért imádkozni örök érvényű és irgalmas cselekedet. A piski csatatéren találkozott a császári sereg a magyar szabadságharc seregével. Petőfi Sándor akkor írta, hogy »Négy nap dörgött az ágyu / Vizakna s Déva közt, / Ott minden talpalatnyi / Földet vér öntözött«. Egy hosszú nap alatt megfordult a hadiszerencse, de azon a napon több mint ezerötszáz katona esett el a két oldalon. Úgy gondolom, róluk megemlékezni, értük imádkozni, emléküket ápolni Istennek kedves cselekedet. Azért jöttem, hogy a segítségeteket kérjem, segítsetek abban, hogy ezt a történelmi emlékhelyet szépen felújíthassuk. Fogjunk össze! Fontos, hogy értékes, szép célokat fogalmazzunk meg a magunk számára, és azokat gyűjtsük, mint a trófeákat! A mi urunk, Jézus Krisztus az alkotás és a teremtés Istene. Egészen biztos, hogy mellettünk áll.”

Az adományozók a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete részére küldhetik felajánlásaikat a 11736006-21497434 bankszámlaszámra, a közleményben feltüntetve: „Piski csata emlékművére”.

Szöveg: Berta Kata

Fotó: Kovács Marcell

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria