Adománygyűjtés indult a berhidai Szent Kereszt templom felújításáért

Hazai – 2024. január 16., kedd | 18:04

A 13–14. század fordulóján épült berhidai Szent Kereszt templom állapota az elmúlt időszakban nagyon leromlott. A Veszprémi Főegyházmegye 10 millió forint alaptőke egyidejű elkülönítésével közadakozást indított annak érdekében, hogy megmentsék a jelentős kulturális és történelmi értékkel bíró műemléket.

A templom állapota olyannyira leromlott, hogy azonnali cselekvés vált szükségessé. Az akut kármentesítő és állagmegóvó beavatkozásokon kívül szükségesnek látszik a – kimagasló történelmi és művészeti értéket képviselő – műemlék épület teljes szakmai vizsgálata, felújítása és restaurálása is. Előzetes szakértői becslések szerint a felújítás mintegy 150-200 millió forintba kerülne. Ennek finanszírozását az érsekség kizárólag saját forrásból nem tudja biztosítani.

Jelenleg a balesetveszélyt elhárító munkálatok zajlanak, így például folyamatban van a templomtető javítása és a hozzá kapcsolódó tudományos és szakértői anyagok elkészítése. A beázások egy része a tetőhéjazat sérüléséből és hiányosságából adódott, ennek pótlása és kiegészítése a hatósági rendelkezés szerint készül majd el. A korábbi felújítási terv a jelenlegi törvényi előírásoknak csak részlegesen felel meg, így annak felülvizsgálata és kiegészítése is szükségessé vált.

A kedvezőtlen, fagyos idő miatt szünetet kell tartani a kivitelezésben, de a javítási munkálatok hatvan százaléka már befejeződött. A tető állagvédelmi javítását követően elhárul a közvetlen veszély, a területet a szakemberek visszaadják majd használatra.

A teljes külső rekonstrukció jelentős összeget emészt fel, hiszen a különleges szerkezeti megoldású tető, valamint a talaj irányából érkező nedvesedés is összetett műszaki problémát jelent, amit szintén meg kell oldaniuk a szakembereknek.

A Veszprémi Főegyházmegye 10 millió forint alaptőke egyidejű elkülönítésével közadakozást indított a munkálatok támogatására. A Szent Kereszt templom megmentéséért a hívők aláírást gyűjtöttek, 4500-an írták alá a petíciót. A közadakozásból eddig 454 350 forint folyt be. Az adományokat összesen 15 támogató küldte, különböző összegekben. Kiemelendő a Kapu a Holnapra Egyesület támogatása, amely 269 350 forinttal segíti a rekonstrukciót. Az eddigi támogatásokat megköszönve további adományokat várnak a templom teljes felújításához.

Az adományozáshoz bárki csatlakozhat a Veszprémi Főegyházmegye weboldalán keresztül, részt vállalva kulturális örökségünk megőrzésében.

Támogatást a következő számlaszámra lehet eljuttatni:

Veszprémegyházmegyei Építési és Felújítási Alapítvány, 8200 Veszprém, Vár utca 18.

Adószám: 19261090-1-19

Bankszámlaszám: 11748007-20058438

A közleményben kérik feltüntetni: Berhida

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Wikipédia, Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria