Adventi lelkinapot tartott és gyémántmisét ünnepelt a müncheni magyar közösség

Külhoni – 2022. december 12., hétfő | 14:36

Barátság Istennel – a közvetlen, személyes hit lehetőségei címmel advent második vasárnapján, december 4-én lelkinapot tartottak a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközségben.

A lelkinap a Szent Erzsébet-templomban kezdődött, ahol a karácsonyi gyóntatás és rózsafüzér elimádkozása után, délelőtt 11 órai kezdettel ünnepi szentmisét mutattak be. Az oltár előtt elhelyezett adventi koszorú második gyertyáját Szarvas Erzsébet lelkipásztori munkatárs vezetésével gyermekek és fiatalok gyújtották meg.

Liszkai Tamás röszkei plébános, főiskolai tanár a lelkinap témájának megfelelően a barátságot helyezte prédikációja középpontjába.

„Az igaz barátság nem más, mint ismerve és szeretve lenni” – mondta. Hasonlatként a menyegzőt hozta fel, melyben a vőlegény barátjának nagyon fontos feladata van, hiszen ő intézkedik és szervez, hogy az esküvőn minden a legnagyobb rendben menjen. Mindemellett boldog, mert a barátja boldog. A vőlegény maga Jézus, akinek Keresztelő Szent János a barátja. Isten az ő barátságát kínálja föl megszületett fiával. Ő megért bennünket, velünk van. Ezt üzeni nekünk a karácsony – hangsúlyozta a szónok.

Liszkai Tamás szívhez szóló prédikációját még emlékezetesebbé és ünnepélyesebbé tette, hogy a szentmise egyben gyémántmise volt: Buchmüller István atya ünnepelte hatvanéves papi szolgálatát.

Buchmüller atya 2009-ben ment nyugdíjba, de azóta Merka János plébános hívására a magyar egyházközösségben dolgozik kisegítőként. Az ünnepi szentmise István atya áldásával zárult.

A szentmise után Kontra Gábor, az egyháztanács elnöke köszöntötte az ünnepeltet. Köszöntőjében kitért István atya nehézségekkel teli életútjára is.

Buchmüller atya személyesen is szólt a gyülekezethez. „Nem vártam ezt az ünnepséget. Szenvedek, ha engem ünnepelnek” – kezdte beszédét kicsorduló könnyekkel. Elérzékenyülve beszélt emlékeiről.

A szentmise után a lelkinap az egyházközség közösségi házában folytatódott.

A DurMolok énekkar elénekelte az Isten tenyerén című éneket, mely arról szól, hogy semmi baj sem érhet, ha Isten a tenyerén hordoz. Mindez Buchmüller atya életére is igaz. Geng Margit az egykori terebesi közösség nevében mondott köszönetet.

Az ároni áldás eléneklése után közös ebédre került sor, majd a lelkinap folytatásaképpen Liszkai Tamás atya megérintő képekkel érzékeltette Isten barátságát előadásában.

Szerző: Lanner Katalin

Forrás és fotó: Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria