Afrika gyermekeiért – Ferenc pápa méltatta az első kontinentális nevelési egyezmény létrehozóit

Ferenc pápa – 2023. június 5., hétfő | 18:53

Ferenc pápa június elsején találkozott az afrikai nevelési egyezmény kezdeményezőivel, és méltatta a megállapodást, amelynek célja, hogy a keresztény értékekre és a hagyományos afrikai kultúrára építve nevelje a fiatalokat. Pár nappal korábban, május 29-én, hétfőn a Szentatya afrikai gyermekeket is fogadott a május 25-én tartott Afrika-naphoz kapcsolódóan.

„Nagy bizalommal tekintünk Afrikára” – mondta Ferenc pápa, méltatva az afrikai nevelési egyezményt, amikor csütörtökön fogadta a Vatikánban a megállapodás megteremtőinek küldöttségét, akik a Vallások és Társadalmak Nemzetközi Alapítványa képviseletében érkeztek. „Örülök, hogy ma üdvözölhetem azt a fontos újdonságot, amelyet magatokkal hoztatok, az afrikai nevelési egyezményt” – fogalmazott a pápa.

A megállapodás a Kongói Püspöki Konferencia védnökségével a Vallások és Társadalmak Nemzetközi Alapítványa és a Kongói Katolikus Egyetem által 2022 novemberében Kinshasában szervezett nemzetközi szimpózium gyümölcse. A pápa által 2019 szeptemberében életre hívott globális nevelési egyezmény nyomán szervezték meg a múlt évben azt az afrikai tanácskozást, amelyen számos püspök, pap, tudós és szakértő vett részt afrikai országokból és más földrészekről is.

„Gratulálok, mert ti voltatok az elsők, akik megvalósítottátok a kontinentális nevelési egyezményt. Megmutattátok, hogy jól megértettétek, mi a célom ezzel a kezdeményezéssel, nevezetesen, hogy a globális nevelési egyezmény helyi valósággá váljon” – állapította meg a Szentatya.

A pápa rámutatott, hogy kezdettől fogva egy afrikai közmondás jegyében képzelte el ezt a projektet, hogy hangsúlyozza „a nevelés közösségi dimenzióját, amely mindig is része volt az évezredes nevelési hagyományotoknak: »Egy gyermek neveléséhez egy egész falura van szükség.«

Ez egy olyan nevelési szövetség, amelyet ideális esetben a falu minden tagja aláír, akiknél az egyes gyermekek elkísérése nem kizárólag az apa és az anya, hanem a közösség minden tagjának a feladata.

Ezért mindenkinek kötelessége támogatni a nevelést, ami mindig közös erőfeszítés. A nevelésben több kockázatot kell vállalnunk, és közösen kell fellépnünk” – jelentette ki a pápa. Kiemelte, hogy az afrikai nevelési egyezménynek nemcsak a „kapcsolatok közösségi és horizontális dimenziójának” helyreállításához és megerősítéséhez kell hozzájárulnia, hanem a „vertikális dimenzió” fókuszba helyezéséhez is, azaz az „Istennel való kapcsolathoz”. Az afrikai kontinens nagy lelkesedéssel nyílt meg a keresztény hithirdetés előtt, és jelenleg ezen a földrészen nő a legnagyobb mértékben a keresztények és a katolikusok száma. „Ezért az afrikai nevelési egyezmény jogos büszkeséggel a következő mottón alapul: »Azért vagyok, mert vagyunk.« A hit jelen van benne.”

A pápa arra buzdította megjelenteket, hogy továbbra is fordítsanak energiát a fiatalok nevelésére. „A gyarmatosítás végét követő első évtizedeket jellemző tömegoktatási politikák után

itt az ideje, hogy a helyi kormányokkal együtt dolgozzunk a nevelés egyre magasabb színvonaláért, kiváltképpen azáltal, hogy a pedagógusoknak megfelelő képzést és megbecsülést biztosítunk, valamint megteremtjük a hivatásuk méltó gyakorlásához szükséges feltételeket.”

„Nagy bizalommal tekintünk Afrikára, mert mindennel rendelkezik ahhoz, hogy olyan kontinens legyen, amely képes feltérképezni a jövő útjait” – nyomatékosította. „Nemcsak a számos ásványkincsre, a gazdasági haladásra és a békefolyamatokra gondolok, hanem mindenekelőtt a nevelési erőforrásokra: a hagyományos afrikai nevelés értékeire, különös tekintettel a vendéglátásra, a befogadásra, a szolidaritásra. Ezek olyan értékek, amelyek tökéletesen illeszkednek a nevelési egyezménybe.” Az egyházfő kiemelte:

a kereszténység „minden kultúra legjobb részéhez illeszkedik, és segít megtisztítani azt, ami nem hitelesen emberi, és ezért nem is isteni”.

„Kedves testvéreim, az afrikai nevelési egyezmény ismét megerősíti azt, amit idősebb Plinius szokott mondani: »Ex Africa semper aliquid novi.« (»Afrikából mindig származik valami új.«)” – mutatott rá Ferenc pápa. Megköszönve a jelenlevők elkötelezettségét, hangsúlyozta: „Remélem, hogy az afrikai nevelési egyezményt más kontinensek is követni fogják.” Ferenc pápa végül azért imádkozott, hogy Szűz Mária, Afrika Anyja kísérje útjukon az egyezmény előmozdítóit.

*

A Szentatya május 29-én, hétfőn fogadta az Afrika-nap alkalmából érkezett gyermekek egy csoportját a vatikáni VI. Pál teremben, akiket arra biztatott, kövessék nagy álmaikat még akkor is, ha országaikban korrupció, rossz kormányzás, migráció, terrorizmus és klímaválság nehezíti az életet.

Több mint 1500 gyermek érkezett Afrika számos országából a Vatikánba, hogy találkozzon a pápával az Afrika-nap alkalmából, melyet az Afrikai Unió alapítása, 1963. május 25. évfordulóján tartanak. A nap a földrész küzdelmének jelképe a felszabadulásért, a gazdasági és társadalmi fejlődésért, valamint a helyi kulturális értékek felszínre hozásáért.

Ferenc pápa arra biztatta a gyerekeket, hogy merjenek mások lenni, tanúságot tenni a nagylelkűség, a szolgálat, a tisztaság, a bátorság szépségéről. Mutassák meg, hogy jó dolog a megbocsátás, harcoljanak az igazságosságért és a közjóért, szeressék a szegényeket és álljanak ki a társadalmi barátság mellett. Az afrikai fiatalok életének egyik legnagyobb kihívása a küzdelem a békéért – mutatott rá a Szentatya. – Az emberiség veszélyben forog, és nemcsak Ukrajnában, Európában, hanem amiatt a sok-sok konfliktus és testvérviszály miatt is, mely Afrikát, Ázsiát, a Közel-Keletet sújtja évek óta. Súlyos veszélyben vagyunk – figyelmeztetett a pápa, majd arra kérte a gyerekeket, hogy éljenek békében önmagukkal és a körülöttük élőkkel.

Legyenek a béke nagykövetei, hogy a világ újra felfedezze a szeretet, az együttélés, a testvériség és a szolidaritás szépségét.

Afrika előtt olyan nagy kihívások állnak most, mint a terrorizmus, a rossz kormányzás, a korrupció, a fiatalok tömeges munkanélkülisége, a migráció, a közösségek közti konfliktusok, az éghajlati és élelmiszerválság. Ebben a drámai helyzetben a fiatalok könnyen tehetetlennek és csüggedtnek érezhetik magukat, a jövőt sötéten látják, kiút nélkül. De nem szabad feladni, hiszen sok tehetség rejlik bennük, nagy ambíciók hajtják őket, nagy álmokat dédelgetnek: kövessék ezeket az álmokat! – buzdított a Szentatya.

„Kedves barátaim! Valamennyiőtöknek szeretném ezt mondani:

ne mondjatok le soha az álmaitokról, ne temessétek el örökre a hivatásotokat, soha ne adjátok föl!

– kérte az afrikai fiatalokat a pápa. – Ti okosak vagytok, járuljatok hozzá a társadalom átfogó emberi fejlődéséhez!” Ezután azt kérte az egybegyűlt fiataloktól, hogy álljanak mindig a gyermekkatonák és a konfliktusok gyermekáldozatai mellett, mert azoknak szükségük van a barátságukra, hogy ne érezzék elutasítva és megbélyegezve magukat.

Végezetül azt tanácsolta az afrikai fiataloknak, hogy becsüljék meg az időseket, és hallgassák meg bölcs tanácsaikat.

Forrás: Vatikáni Rádió (1; 2)

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria