Ahol igent mondunk egymásra – Megáldották az MMSZ új budapesti hajléktalanszállóját

Hazai – 2024. január 26., péntek | 10:04

Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke január 23-án megszentelte a szervezet új fővárosi központját. „Legyünk úgy együtt, hogy közösséget alkotunk, nem fájdalmat és szomorúságot okozunk egymásnak, hanem igent mondunk egymásra” – hangsúlyozta az épület megáldásakor. A Galvani úton található háromszintes, ezer négyzetméteres szociális központ hajléktalan embereket ellátó intézmény.

„Minden élet az Isten igenje, és mindenki, aki ebben a házban ellátást kap, az egyben az Isten igenje” – fogalmazott a Galvani úti szociális központ megszentelése alkalmából Kozma Imre atya.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat legújabb fővárosi, hajléktalan embereket ellátó intézménye közel hatvan ember számára nyújt éjszakai szállást, de hamarosan a nappali melegedő rész is fogadja a fedél nélkül élőket.

A Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke a házszentelés előtt kiemelte: ez az intézmény a közösség helye lehet, ahol az emberek jobbá teszik egymás életét. „A legfontosabb, hogy a másik emberre jobban figyeljünk, mint magunkra. Egymás életét értékelnünk kell.

Itt a házban legyünk úgy együtt, hogy közösséget alkotunk, nem fájdalmat és szomorúságot okozunk egymásnak, hanem igent mondunk egymásnak. Ha tudjuk egymást segíteni, támogatni, elfogadni, akkor már teljesítjük az Isten igenjét, ezáltal több lesz az öröm, jobb lesz az életünk” – mondta Kozma Imre atya.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Galvani úton nyílt új létesítményével Budán immár három komplex hajléktalancentrum látja el a feladatokat. A karitatív szervezet szociális munkásai naponta hatszáz hajléktalan emberrel találkoznak; hat nappali melegedőben átlagosan ötszáz ellátott fordul meg, a szállást nyújtó intézményekben pedig háromszáz embert tudnak elhelyezni. Férőhelyhiány miatt a Máltai Szeretetszolgálat senkit nem küld el, szükség szerint ideiglenes szállásokat nyit további épületekben.

A szervezet 24 órás egészségügyi centrumot, fertőtlenítő- és fürdetőállomást, valamint két lábadozót is üzemeltet, ahol egészségügyi problémával élő hajléktalanok gyógyulhatnak, legújabban pedig a hajléktalan pszichiátriai betegek számára nyújtanak közösségi szolgáltatást.

A szociális munka kiemelt feladata a hajléktalan emberek rehabilitációja, a hideg időben azonban az elsődleges cél az, hogy senki se fagyjon meg az utcán.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria