Akik a remény útján lelték halálukat – Ökumenikus és vallásközi imádság Budapesten

Hazai – 2023. június 18., vasárnap | 18:02

A Sant’Egidio közösség a menekültek világnapjához kapcsolódóan idén is ökumenikus imádságot szervez június 20-án Budapesten azokért a menekültekért, akik a béke és egy jobb élet reményében Európa vagy Észak-Amerika felé vezető útjuk során vesztették életüket. Az imádságot Martos Balázs esztergom-budapesti segédpüspök vezeti. Igét hirdet Gáncs Péter evangélikus püspök.

A Sant’Egidio közösségben a világ számos országában minden évben megemlékeznek azokról, akik a béke, az élhető élet felé vezető nehéz útjuk során, ahogyan az imádság címében áll: a remény útján lelik halálukat. Az Ukrajna elleni háború miatt sok menekültet fogadott be hazánk, a Sant’Egidio közösség is többeket közülük. Idén sem akarnak azonban elfeledkezni azokról, akik a Földközi-tengeren át próbálnak meg eljutni Európába, és akik a „remény útján halnak meg”. A menekültek világnapjához kapcsolódóan megemlékeznek azokról az embertársainkról, akik a háború, a terrorizmus, az elnyomás és a nyomor elől menekültek Európába vagy Észak Amerikába, és tízezrével veszítették életüket az úton. Az imádságra hívnak olyan menekülteket is, akik Magyarországon próbálnak új életet kezdeni.

Az ökumenikus és vallásközi imádságot a menekültek világnapján, június 20-án, kedden 18.30-kor tartják Budapesten, a Kaníziusz Szent Péter-templomban (1095 Budapest, Gát utca 2–4.)

Az imaórán Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök hirdet igét. Imádsággal szolgál: Fórizs Zsolt baptista lelkész, Ötvös Joszif görög ortodox parókus, Radvánszki Péter rabbi, valamint Aaron Stevens skót presbiteriánus lelkész.

Szeretettel várnak mindenkit.

Forrás: Sant’Egidio közösség

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria