Akiknek csak egy kívánsága van 2024-re – Félelem és remény között Örményországban

Kitekintő – 2024. január 4., csütörtök | 11:31

Örményországban egy megpróbáltatásokkal teli év után ünneplik karácsonyt. A Szeplőtelen Fogantatás Örmény Nővérei kongregáció árvaházában, ahol különböző felekezetekhez tartozó gyerekekről gondoskodnak, december 25-től vízkeresztig nyúlik el az ünnep.

A török határhoz közel, a Shirak-síkságon fekvő Gümriben (Gjumri) a Szeplőtelen Fogantatás kongregáció örmény szerzetesnővérei mindent megtesznek, amit csak lehet, hogy a háború elől menekült gyerekeknek vigasztalást nyújtsanak – számolt be róla Marine Henriot, a Vatican News angol nyelvű szerkesztőségének munkatársa.

Örményországban a karácsony a katolikus közösség december 25-i ünnepétől kezdve az örmény apostoli egyház január 6-i ünnepéig tart.

Ferenc pápa december 25-i Urbi et Orbi üzenetében megemlékezett a nagorno-karabahi háború miatt otthontalanná vált emberekről: „Közeledjen el a végérvényes béke napja Örményországban és Azerbajdzsánban! Kedvezzen ennek a humanitárius kezdeményezések végigvitele, valamint az otthonukból elűzöttek hazatérése, mégpedig a jog által biztosított és biztonságos módon. Kedvezzen a békének az összes közösség vallási hagyományának és az istentiszteleti helyeinek tiszteletben tartása!” (Török Csaba fordítása).

A pápa szavai egyfajta ütemtervet is felvázolnak, mely Örményország, a világ első keresztény országa túlélését segítené elő – fogalmaz a Vatican News.

2023 őszén ismét kiújult a sok évtizedes nagorno-karabahi konfliktus Örményország és Azerbajdzsán között. Az 1988–94 között, majd 2020-ban zajló háborúk után 2023 szeptemberében Azerbajdzsán lerohanta Hegyi-Karabahot, ahonnan szinte a teljes örmény lakosság menekülni kényszerült – mintegy 100 ezer menekült érkezett Örményországba.

Gümri, az ország második legnagyobb városa a török határhoz közel, Örményország északnyugati részén fekszik; itt szolgál a Szeplőtelen Fogantatás kongregáció három nővére, akik mintegy harminc gyermekről gondoskodnak gyermekotthonukban (hivatalos nevén: Boghossian Oktatási Központ); a lakók közül sokan Hegyi-Karabahból kerültek a nővérekhez.

A Szeplőtelen Fogantatás Örmény Nővérei kongregációt 1847-ben Konstantinápolyban alapították. Jelenleg az örményországi Gümriben és Tashirban, valamint a grúziai Dzsavahetiben vannak jelen. Az első, örmény származású nővérek az 1988-as földrengés után érkeztek Örményországba Grúziából. Gümriben található az Örményországi Miasszonyunk Rendház, a Boghossian Oktatási Központ, ahol árva, illetve mélyszegénységből érkező gyerekekről gondoskodnak; valamint szakképzőiskolát, és időseknek nappali klubot hoztak létre.

A karácsony jó lehetőséget kínál arra, hogy a szerzetesnővérek örömet szerezzenek, kikapcsolódást nyújtsanak a gyerekeknek: „Betlehemet állítunk, ünnepi étkezések, vendégeskedés van – ünnepelünk” – osztotta meg Nariné nővér a Vatican News munkatársával. Aznap éppen 300 vendéget vártak, köztük sok korábbi lakójukat családjukkal. Mint elmondta, a gyerekek gyakran kétszer ünneplik a karácsonyt: december 25-én és január 6-án is, ez nem jelent problémát sem nekik, sem a családjuknak; nagyon jó a kapcsolat a két rítus hívei között.

„Félünk tőle, hogy megint háború lesz – panaszolta Nariné nővér –, nem vagyunk hozzászokva, hogy békében is lehet élni.” Majd hozzátette, az árvaházban pszichológusok támogatják a menekült gyerekeket; hiába van Gümri távol Karabahtól, a háború mindenütt jelen van. „Katonákat látunk a városban, és Hegyi-Karabahból menekült családokkal találkozunk. Szeretnénk, ha a gyerekek elfeledkezhetnének a háborúról, de ez nem könnyű” – tette hozzá.

A 2023. szeptemberi vereség után a karabahi örmény hatóságok beleegyeztek, hogy 2024. január 1-jei hatállyal feloszlatják magukat. Majd később, december 22-én vezetőjük érvénytelenné nyilvánította ezt a korábbi határozatot, melyben az intézmények feloszlatását rendelték el. Néhány ígéretes jel ellenére (például Jereván és Baku azt ígérte, normalizálják kapcsolataikat) a megfigyelők szkeptikusak, kételkednek benne, hogy a két szomszédos ország valóban alá fogja írni a békemegállapodást.

Nariné nővérnek, csakúgy, mint a náluk, velük élő gyermekeknek, egyetlen kívánsága van 2024-re: a béke. „Mindenekelőtt békére vágyunk. Mindenki békére vágyik. Ezért imádkozunk.”

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Vatican NewsOlarmenia.org

Fotó: Olarmenia.orgWikimedia CommonsDiramayr Hayastani/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria