Természetes családtervezés – akkreditálták a Magyarországi Billings Központot

Hazai – 2017. február 18., szombat | 11:01

Lezárult az a másfél évig tartó akkreditációs folyamat, amelynek eredményeként a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében működő Magyarországi Billings Központ 2017-től teljes jogú tagszervezete lett a Nemzetközi Billings Szervezetnek (WOOMB International – World Organization Ovulation Method Billings).

Az ingyenes és természetes családtervezést lehetővé tevő Billings Módszer alapja az önmegfigyelés. A női szervezetben lévő, a termékenységre utaló egyetlen specifikus jelnek, a méhnyak által termelt nyák változásainak a figyelemmel kísérését és ennek az ismeretnek a ciklus különböző szakaszaiban történő alkalmazását jelenti, mely képzett oktató segítségével könnyen elsajátítható.

A módszert egy ausztrál orvos házaspár, Evelyn és John Billings fedezte fel 1953-ban. Egy klinikai és kutató orvosokból álló nemzetközi csoport több évtizedes munkájának köszönhetően a módszer tudományos bizonyítást nyert. Az Egészségügyi Világszervezet 1971-ben indított több országra kiterjedő átfogó vizsgálata alapján került sor hivatalos elismerésére, valamint a „Billings Ovulációs Módszer” név felvételére. Megbízhatóságát és szilárd tudományos alapjait az is bizonyítja, hogy belőle nőtt ki egy új reprodukciós tudomány, a Szent II. János Pál pápa által is támogatott Creighton Módszer (NaProTechnológia – Natural Procreative Technology), melyet Thomas Hilgers szülész-nőgyógyász professzor dolgozott ki az Egyesült Államokban az 1970-es évektől kezdve. Ez a módszer a meddőségkezelésnek a leghatékonyabb, az Egyház által is támogatott formája – a 80%-os sikerességi arány messze felülmúlja a mesterséges reprodukciós eljárásokét.

A Magyarországi Billings Központot továbbra is a pócspetri székhelyű Fília Alapítvány működteti, melynek fő célkitűzései között szerepel a fiatalok keresztény nevelése, a családok támogatása, valamint a természetes családtervezés Billings Ovulációs Módszerének terjesztése.

A központ akkreditált oktatói plébániai jegyesoktatáson, családos közösségek találkozóin és iskolai „családi életre nevelés” órákon tanítják a módszert. Meghívásra, előzetes egyeztetés alapján egyházi és világi intézményekben, különböző rendezvényeken ismertetik, oktatják az érdeklődőket vagy igény szerint egyéni konzultációs alkalmak keretében.

Európai tagszervezetek működnek még Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Írországban, Skóciában, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában és Horvátországban. A WOOMB International Ausztráliában működik, melbourne-i székhellyel világszerte nyolc igazgatóval és egy spirituális tanácsadóval.

„A Billings Módszert a 20. század egyik legnagyobb felfedezéseként fogják számon tartani az orvoslás történetében” – mondta Prof. T. Hilgers, a VI. Pál Pápa Intézet alapító igazgatója. Könnyű megtanulni és alkalmazni. Ingyenes, semmilyen eszközt, gyógyszert vagy belső vizsgálatot nem igényel. Minden kultúra és vallás részéről elfogadható. Nem véletlen, hogy ez a módszer terjedt el az egész világon: több mint száz országban oktatják, használják.

Elérhetőség:
Magyarországi Billings Központ
4405 Nyíregyháza, Pásztor u. 5.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; Billings.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria