Alapításának 150. évfordulójára készül a Szalézi Munkatársak Világtanácsa

Megszentelt élet – 2023. június 13., kedd | 14:45

Május 9-én a szalézi rend kötelékében dolgozó munkatársak világszerte megkezdték a 2026. május 9-ig tartó felkészülési folyamatot, amikor a 150. évfordulója lesz annak, hogy a Szentszék jóváhagyta a hívek nyilvános egyesületeként működő Szalézi Munkatársak Szövetségét. A szalézi munkatársak szolgálata a szalézi lelkület civil és világi megnyilvánulása Don Bosco családjában és az Egyházban.

A Világtanács háromirányú utat javasolt az eseményre való felkészülés három évére, melyet végigjárva a szalézi munkatársak elidőzhetnek néhány alapvető állomáson, mely hivatásukra vonatkozik, s amely megerősítheti elköteleződésüket a jövőben.

A felkészülés meghatározott útvonalának témája: „Álom, ígéret, jövő”.

Az álom Don Bosco álma, amely végigkíséri a rendalapító egész életét, és amelyből idővel formát öltött maga a Szalézi Család. A szalézi rend működését segítő munkatársak szervezete is ebből az álomból született a múltban: ők a „külsős szaléziak”. Ahhoz, hogy „a jövőről álmodjanak”, nekik is vissza kell térniük a kezdetek lelkiségéhez.

A szalézi munkatársak szabadon választották, hogy laikusokként élik hivatásukat az Egyházban és a Szalézi Családban, de mégis a fiatalok felé irányuló misszióban, tanúságot téve Don Bosco lelkisége mellett és megőrizve, átörökítve a szalézi karizmát. Ez jelenük s jövőjük is egyben.

A jövő pedig izgalmasnak ígérkezik: a Szalézi Család is szembe kell hogy nézzen az idővel: „jó kovásznak” kell lennie az élet minden olyan területén és helyzetében, amelyben az Úr együttműködésre hívja az embert.

Az ajánlás szerint a szalézi jövő elkövetkező hároméves időszakát az alábbi témakörök alakítják:

Első év (2023–2024) – Emlékezés: a Szalézi Család munkatársai visszatekintenek a gyökerekre.

Második év (2024–2025) – Megújulás: ebben az időszakban a szalézi munkatársak az apostoli életútból merítenek, megerősítve magukban az összetartozás érzését.

Harmadik év (2025–2026) – Újraindítás: a Szalézi Munkatársak Egyesülete az elkövetkező évek kihívásai felé fordul, a szalézi munkatársak identitásának kiemelésével.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu/asscc-mondiale.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria